Menu Zavřít

Cambridge chrlí technologické zázraky. Skupují je ale cizinci

10. 8. 2016
Autor: Profimedia.cz

Anglický Cambridge platí vedle Londýna za technologické centrum Velké Británie. Svědčí o tom množství firem, které ve městě vznikly. Není tak náhodou, že společnost ARM Holdings, kterou minulý měsíc převzala japonská SoftBank, pochází právě z Cambridge.

Přerod kdysi ryze univerzitního města byl nastartován v roce 1970. Tehdy univerzita v Cambridge vytvořila vědecko-technologický park, první ve velké Británii. „Vzhlédli a inspirovali jsme se Silicon Valley a Kendall Square,“ prozradil deníku Wall Street Journal Tony Raven, šéf univerzitní iniciativy, která pomáhá komercionalizovat studentské nápady.

Univerzita v Cambridge založená před více než 800 lety napodobuje Stanford University, kolem níž vzniklo Silicon Valley. Nebo MIT, kterou obklopilo Kendall Square a jenž se mimochodem nachází v americkém Cambridge nedaleko Bostonu.

A vedle toho začaly vznikat v anglickém Cambridge technologické firmy. Podle odhadů univerzity funguje ve městě kolem 1500 technologických firem, které zaměstnávají 57 tisíc lidí a ročně utrží přes 13 miliard liber (přes 400 miliard korun). Od začátku roku startupy v Cambridge přilákaly kapitál ve výši 243 milionů liber, v 70krát větším Londýně to nebyl ani čtyřnásobek.

ARM byla založena v roce 1990 a dnes je výrobcem čipů do asi 95 procent smartphonů na světě. SoftBank ji v červenci ocenil na 24,3 miliardy liber (zhruba 785 miliard korun).

Cambridge Science Park (Autor: Cmglee, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)Cambridge Science Park (Autor: Cmglee, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)Cambridge Science Park (Autor: Cmglee, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)Cambridge Science Park (Autor: Cmglee, CC BY 3.0, Wikimedia Commons) Tady to v roce 1970 začalo. Cambridge Science Park (Autor: Cmglee, CC BY 3.0, Wikimedia Commons)

ARM je jen špičkou ledovce. V roce 2011 převzal americký Hewlett-Packard za 8,4 miliardy liber softwarovou firmu Autonomy. Alphabet, vlastník Googlu, před dvěma lety koupil DeepMind Technologies (sice londýnská firma, ale založena absolventem Cambridge), jenž se věnuje umělé inteligenci. Letos v únoru Microsoft převzal společnost SwiftKey, která vylepšuje klávesnice chytrých telefonů.

Přechod britských startupů do zahraničních rukou se mnoha Britům nezamlouvá. Navzdory tomu, že SoftBank hodlá po akvizici navýšit britskou pracovní sílu o 1600 zaměstnanců, se řada Britů obává, že ARM bude na Japoncích příliš závislá a zranitelná v případě jejich potíží.

WT100

Britové by si technologické startupy rádi ponechali a vytvořili z nich technologické giganty podobné těm ze Silicon Valley. K tomu ale vede dlouhá cesta, o níž mnozí pochybují. „Momentálně Británie není schopná udělat z těchto společností to, co je Apple nebo Google,“ dodává Roven pro deník Financial Times. A netýká se to jen Cambridge, ale také Londýna. Po odchodu ARM zůstane v burzovním indexu FTSE 100 jediná technologická firma Sage, která vyvíjí účetní software.

Kromě peněz a pracovních míst přináší rozmach Cambridge také stejné problémy, jakým čelí třeba okolí San Francisca. Cena nemovitostí ve městě raketově roste a infrastruktura je přetížená. A do toho je tu samozřejmě brexit, kvůli kterému se Cambridge bojí, že přijde o pracovníky z EU. Dopad na zahraniční nákupy britských startupů je nejasný – zatímco je může ohrozit nejistota kolem brexitu, slabší libra může zahraniční investice naopak přilákat.

Nálepkou „Silicon Valley" je označována řada míst. Podívejte se:

Ukrajinský zázrak: Lvov se stává „Silicon Valley“ východu

Z Palestiny se stává arabské Silicon Valley

Ilustrační foto (Autor: David Cobbin, CC BY-SA 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?