Menu Zavřít

Camerona nahradí žena: Mayová se utká s Leadsomovou

7. 7. 2016
Autor: čtk

O úřad britského premiéra se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Výsledek celostranického korespondenčního hlasování bude znám do 9. září. Konzervativní poslanci dnes z kandidátky vyřadili ministra spravedlnosti Michaela Govea, čímž rozhodli, že v čele britské vlády podruhé v historii stane žena. Dosud jedinou premiérkou Spojeného království byla Margaret Thatcherová.

Původně se o vedení Konzervativní strany a tím i o úřad ministerského předsedy ucházelo pět kandidátů. V úterním hlasování vypadl někdejší ministr obrany Liam Fox a z klání poté odstoupil ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, který skončil předposlední.

„Toto hlasování ukázalo, že Konzervativní strana se dokáže sjednotit. Pod mým vedením se tak i stane,“ řekla Mayová po oznámení dnešních výsledků.

Mayová dnes opět potvrdila roli favoritky, když z 329 hlasů získala 199, což bylo o zhruba třicet více než v úterý. Druhou Leadsomovou, za kterou se postavil jeden z vůdců kampaně pro odchod Británie z EU Boris Johnson, v kandidatuře podpořilo 84 zákonodárců, v úterý tak učinilo 66 poslanců.

Přečtěte si, jak vidí konzervativci Británii po brexitu:

Britští kandidáti na premiéra chtějí rychlá jednání o odchodu z EU

Vlajky Evropské unie a Spojeného království vlají v ulicích britských měst

Gove, který dlouhodobě podporoval Johnsona, ale poté ho nečekaně označil za nevhodného pro premiérský úřad a rozhodl se sám kandidovat, získal dnes 46 hlasů. Oproti úternímu hlasování dva hlasy ztratil.

Gove po hlasování řekl, že je zklamán, že ho poslanci ze souboje vyřadili. Obě zbývající kandidátky nicméně označil za respektované a řekl, že je rád, že Británie bude mít podruhé v historii premiérku. Gove zatím nesdělil, koho v kampani podpoří, někteří jeho přední zastánci se již ale přiklonili k Mayové.

Leadsomová, která po dnešním hlasování s prohlášením nevystoupila, mezitím čelí pochybnostem, zda by vůbec byla schopná zemi vést. Její kampaňový manažer a poslanec Tim Loughton podle BBC prohlásil, že Leadsomová je dostatečně kvalifikovaná.

Zúžením kandidátky na dva uchazeče konzervativní poslanci uzavřeli první část výběru nového předsedy strany a budoucího premiéra. Nyní mohou v korespondenčním hlasování rozhodovat všichni členové strany. Deník The Telegraph dnes napsal, že jasno by o vítězi mohlo být dříve než v dosud plánovaném oficiálním zářijovém termínu.

Tím by se rychleji ukončilo období nejistoty poté, co po červnovém vítězství zastánců brexitu (odchodu Británie z EU) v referendu oznámil rezignaci současný premiér David Cameron. Ten chce vládu opustit na podzim.

Od Cameronova nástupce se očekává, že v Bruselu aktivuje článek 50 lisabonské smlouvy o reformě EU, který řeší odchod ze společenství.

Zatímco Mayová již dala na vědomí, že v případě svého vítězství předpokládá, že tak neučiní do konce letošního roku, Naopak Leadsomová chce zahájit výstupové rozhovory co nejdříve. Po aktivaci zmíněného článku začne dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek odchodu z EU, pro který se v referendu rozhodlo 52 procent hlasujících.


O dopadech brexitu čtěte dále:

Propad libry nekončí, je opět nejslabší od roku 1985

EBF24

Pravidla pro britské komerční banky se po brexitu zmírní

Více za jídlo a dovolenou. Co přinese brexit Britům

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).