Je to skoro neuvěřitelné, ale společnost Ambiente už vstoupila do druhého desetiletí. A nečekaně. K šesti podnikům, které v Praze provozuje, přibyl v pátek další. Jmenuje se Pizza Nuova.
Je již zavedenou uzancí, že restaurace Ambiente přinášejí vždy něco nového, atraktivního. Ať jde o kavárny Pastacaffé, první z podniků společnosti The Living Restaurant nebo populární Restaurante Brasileiro, či noblesní kavárnu Savoy. Instinkt Tomáše Karpíška, otce projektu Ambiente a majitele společnosti, vždy velice citlivě zareagoval na mezeru v segmentu nabídky.
O to překvapivější je poslední Karpíškova aktivita. V přehuštěné síti pizzerií, z nichž většina neslyne zrovna mimořádnou kvalitou, se Pizza Nuova může jevit jako nečekaný úlet z restaurační reality. Uvidíme, je však třeba poznamenat, že příprava nového podniku nese karpíškovskou pečeť. S důkladností sobě vlastní studoval „capo“ se svým týmem delší čas dění ve světě pizzy, a to i přímo v jejím rodišti Neapoli. Výsledkem má být „…pravá neapolská pizza připravovaná z nejlepších neapolských ingrediencí“, rodit se má pod rukama mistra pizzaiolo Francesca d´Elia da Napoli. Spojení Francescových zkušeností, originální z Neapole přivezené pece a přísně selektovaných surovin dá možná hostům zapomenout na tisíce přeplácaných parodií na pizzu, kterými jsme celá léta zahrnováni.
I v Pizza Nuova budou zavedeny osvědčené praktiky. Za všechny zmíním alespoň koncept „Sněz, co zmůžeš - za jednu cenu!“ , který je zde zaveden hned ve třech variantách: Antipasti buffet - volná kontumace z denní nabídku předkrmů a salátů; Vera Pizza a Pasta – volná konzumace nyní asi šesti druhů pizzy a sedmi těstovinových pokrmů a nebo volná konzumace obou předchozích nabídek.
Na první pohled poněkud riskantní počin by mohl přinést přinejmenším trochu gastronomické osvěty.