Menu Zavřít

Čardáš

17. 9. 2003
Autor: Euro.cz

(EURO 27/2003)

Ministr vnitra musel prosadit zvýšení platů policistů, aby neodcházeli k armádě, kde mohli získat vyšší ohodnocení už nyní. Vyzkoušel však navíc v Parlamentu prosadit navýšení prostředků pro všechny bezpečnostní složky a ono to vyšlo. Dostanou 6,5 miliardy Kč. Otázkou však je, zda byla tato akce dobře načasována vzhledem k současnému a budoucímu soužení státního rozpočtu. Vždycky jsem si myslel, že stát by měl především zajišťovat tři priority – bezpečnost, zdraví a vzdělání. Tyto tři v podstatě státem zřizované a řízené resorty totiž zajišťují základní lidské jistoty, a měly by být tudíž podle mého názoru v rovnováze.
Policisté, hasiči, bachaři si vysoké ohodnocení zaslouží, protože při ochraně našeho bezpečí často riskují své životy, a mohou tak trpět i jejich rodiny, přičemž zvýšení platů pomůže i k jejich zajištění a tato jistota se nepochybně pozitivně projeví v pracovním nasazení lidí zaměstnaných v bezpečnostních složkách.
Lékaři i zdravotní sestry si vysoké platy zaslouží, protože často životy zachraňují a riziko neúspěchu podstupují rovněž. Nechtěl bych být například v kůži chirurga, kterému zemřel na operačním stole pacient. Zvýšení platů by zajistilo, aby řada dobrých lékařů a sester neodešla po vstupu do EU pracovat do zahraničí, a neutrpěla tak dosud dobrá úroveň našeho zdravotnictví.
Učitelé si vysoké příjmy zaslouží, jelikož mají odpovědnost za výchovu mladé generace, aby z ní vyrostla taková společnost, která bude předešlým dvěma skupinám chystat nebezpečné práce co nejméně a bude i jim umět vydělat na dobré platy. To není v dnešní době rovněž nic jednoduchého. Jaké tyto generace budou, pokud další kvalifikovaní, schopní a nadšení učitelé odejdou za lepším výdělkem do jiných oborů?
Podotýkám, že nejsem lékařem ani učitelem, patřím do podnikatelské sféry. Bezpečnostním složkám vyšší ohodnocení přeji, a i mně a mé rodině to pomůže ke zvýšení pocitu jistoty v životě. Myslím si však, že pokud již vláda roztočila tento finanční „čardáš“, měla by co nejdříve vyvážit finanční ohodnocení ve všech třech uvedených prioritně důležitých resortech, i za cenu dalších případných škrtů jinde. Nešlo by rozhodně o nijak vyšší částky než je oněch 6,5 miliardy Kč. Rovnocenná je totiž i jistota, že se o mě v případě potřeby postará dobrý lékař, zrovna tak, jako že až budu starší, tak se kolem mne budou pohybovat inteligentní a vzdělaní lidé, kteří budou konečně vědět, jak rozumně spravovat tento stát.

CIF24

Václav Jirka,
Jaroměř

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).