Menu Zavřít

ČAS HODOVÁNÍ

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Akcie na pražské burze

Pražská burza zapomněla na podzim loňského roku, kdy se potácela na historickém dně, a její akcie nyní naopak prožívají nebývalé hody. Minulý týden přinesl dokonce rekordní šestiprocentní nárůst burzovního cenového indexu, kterým se nemohla pochlubit žádná jiná burza na světě.

Nebývalá euforie z minulého týdne byla sice ve středu korigována vybíráním zisků ze strany krátkodobých spekulativních hráčů, nicméně cenový burzovní indikátor vývoje akcií - index PX 50 - se hodnotou 463 bodů mohl naposledy pochlubit přesně loni v létě.

I přes mírné ochlazení však makléři věští českému kapitálovému trhu do budoucna spíše optimistické zítřky a většina jich věří, že růst bude v mírné podobě pokračovat i nadále. Akcie na burze posilují v podstatě s malými zaváhání mi již od počátku března a vykazují jednoznačně růstový trend s výraznou akcelerací právě v posledních dnech.

Obchody se opičily

Dobré je i to - a nebývá to v tuzemských poměrech zvykem - že růst cen akcií byl provázen masivními obchody. Šestiprocentnímu růstu totiž zdárně sekundovaly celkové obchody za 11,3 miliardy korun. O největší bombu se však postaral ve středu takzvaný systém SPAD, kde se tvoří skutečné ceny na základě anonymní nabídky a poptávky (nikoliv jako třeba u přímých transakcí, kde je cena stanovována na základě obchodů mezi dvěma členy burzy). V yšplhal na rekordní hodnotu 2,3 miliardy korun. Za celou roční existenci tohoto systému tak vysoké hranice nikdy nedosáhl. Svědčí to o tom, že kromě investorů, kteří prodejem realizovali své zisky, tu na druhé straně musela být masivní poptávka.

Růst nemá logiku

Paradoxem zůstává, že ekonomická situace země a mnoha tuzemských firem nedává k růstu cen akcií žádné opodstatnění. „Fundamentálně se na české ekonomice nic nezměnilo, HDP klesá, nezaměstnanost stoupá, restrukturalizace se pomalu stává nepodstatným přesunováním lehátek v první třídě Titaniku, říká k tomu Michal Rostock z firmy Private Investo rs. Kromě osvědčeného vysvětlení, že růst jde na vrub zvýšené zahraniční poptávky, která opět po čase dospěla k názoru, že náš kapitálový trh dosáhl dna, odkud je možný již jen jeho růst, jsou nyní, zdá se, ve hře i domácí aspekty.

Především události kolem několika klíčových akciových titulů, které dokážou naším mělkým trhem snadno zamávat, a ten se tak stává pověstnou horskou dráhou. Jde hlavně o vládou posvěcené navýšení kapitálu v Komerční bance, snahu o ryc hlou privatizaci České spořitelny či vládní rozhodnutí o dostavbě atomového Temelína, kdy jen za květen kvůli tomu stouply akcie společnosti ČEZ o 40 procent.

Lákadlem jsou i prodeje státních podílů v klíčových firmách. „V případě úspěšné privatizace ČSOB a dalších prodejů akcií, které stát drží v SPT Telecom, Českých radiokomunikacích, Unipetrolu nebo ČEZ, by se mohla zvednout vlna zájmu o investice v ČR a trh by mohl do konce roku vyrůst až o 30 až 40 procent, věští šéf makléřské společnosti Wood a Company Jan Sýkora.

Komu věřit?

Předpovědi makléřů se však často podobají věštění z křišťálové koule a v příštích dnech či měsících se můžeme nadít čehokoliv. Jednota v tom, co bude dál, mezi brokery totiž v podstatě neexistuje - jak je již na našem trhu zvykem - a opět to potvrdila i anketa, kterou týdeník EURO provedl mezi několika analytiky. Tady jsou některé odpovědi. „Jedná se o krátkodobou spekulaci ovlivněnou správami o několika málo titulech, rozhodně nejde o podstatnou a dlouh odobou změnu. Trh půjde dolů, osobně to tipuji na léto, poté bude opět hlavním tématem trhu stagnace, říká například Rostock.

Jiní jsou opačného názoru. „Krátkodobě očekávám korekci růstu, což však nebude vypovídat o dlouhodobé tendenci, která bude zásadně růstová, čekám dlouhodobě růst a jsem optimista, říká Ivan Zahrádka z Investiční společnosti Pioneer. I Karel Chmelík z První Investiční očekává další pozvolný růst v korelaci se světovými trhy. Investoři se tedy, jak je vidět, musí ve svém počínání spoléhat jen a jen na svůj instinkt a úsudek.

Světové burzy jsou sice nyní vesměs naladěny na optimistickou notu, ale asijské nebo třeba ruský trh jsou stále nevyzpytatelné a jejich nálady mohou zatočit s akciemi i u nás, jak jsme se ostatně mohli již několikrát přesvědčit. Například ruské akcie se ve středu zřítily poté, co prezident Boris Jelcin odvolal premiéra Jevgenije Primakova.

Do čeho jít?

Otázka dne zní, do jakých titulů investovat a kterých se naopak zbavit, jak naložit s nejlikvidnějšími a nejprestižnějšími tituly burzy - třeba Komerční bankou, jež stála ještě loni na podzim 232 korun a minulý týden se prodávala za 590. Její kurs šel totiž po schváleném vládním navýšení kapitálu o čtrnáct procent nahoru za jediný den. Sám makléř Komerční banky Ivo Prokop vidí férovou cenu své banky kolem 600 korun, což příliš potenciálu pro další zhodnocení investice už neskýtá. Zelenou dávají brokeři telekomunikačním firmám. „Zajímavý je stále SPT Telecom mimo jiné z hlediska obrovského skoku k lepšímu u nákladů společnosti (ve čtvrtek vzrostl kurs o šest procent - pozn. red.), říká Ivan Zahrádka. Růstový potenciál je i u Českých radiokomunikací. To platí v bledě modrém (sice nikoliv krátkodobě, ale v delším časovém rozpětí) pro akcie ČEZ podporované schválením dostavby Temelína. Se souhlasem se víceméně počítalo a byl již v minul ém týdnu plně zahrnut v ceně (kolem 70 korun za kus). Například investiční banka Merrill Lynch změnila koncem týdne dlouhodobější doporučení investorům z držení na nákup ČEZ. Hitem sezóny jsou nadále fondy. „K nákupu lze doporučit akcie bankovních investičních fondů, které čeká v brzké době otevření, přestože jejich diskonty poklesly, ještě stále slibují výnos výrazně převyšující úrok na termínovaných vkladech, říká M artin Pleštil z Finnex Securities

Investujte do včerejších hrdinů

Pro odvážnější s delším investičním horizontem je podle Chmelíka vhodné uvažovat o nákupech akcií takzvaných „včerejších hrdinů . Což jsou firmy, které byly kdysi populární a dnes jsou téměř zapomenuté, nicméně jsou dostatečně velké, stále ještě ziskové a velmi levné ve srovnání s kolosy typu ČKD, Škoda Plzeň či Tatra Kopřivnice. Jako příklad lze uvést Železniční Stavitelství Praha, MSA či ETA.

CIF24

Co s bondy?

Akcie jsou nyní na pražské burze jako na houpačce, a tedy patřičně volatilní, ostatně jak se na rozvíjející trhy sluší. Co jejich kolegové dluhopisy? „Na trhu obligací lze zřejmě očekávat růst cen již pouze z krátkodobého pohledu. Poslední snížení klíčové repo sazby Českou národ ní bankou ke 4. květnu o 30 bodů na 6,9 procenta ještě více zúžilo růstový prostor pro ceny obligací. Současný roční výnos na dluhopisech se pohybuje na úrovni 7-7,6 procenta a není již nikterak atraktivní, říká Jan Žák, portfolio manažer brokerské firmy Atlantik Portfolio Management.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).