Menu Zavřít

Čas neplýtvat. Evropské domácnosti vyhodí třetinu nakoupených potravin

27. 10. 2020
Autor: Shutterstock

Přemýšlet nad tím, jaké potraviny člověk nakupuje, jak je skladuje a zpracovává, může v těžkých časech ušetřit peníze i planetu.

Vyhazování potravin je celospolečenský problém. Řeší ho OSN i EU, každý rok
zaplavují média statistiky, kolik tun potravin se vyhodí v té které vyspělé
zemi a kolik kilogramů potravinového odpadu můžeme mít na svědomí právě my.
Podle Organizace pro výživu a zemědělství vyhodí průměrný Evropan kolem sta
kilogramů potravin za rok.

Pokud si teď snad myslíte, že máte svědomí čisté a za vším stojí velké obchodní řetězce a restaurace, nemůžete se mýlit víc. Zatímco podnikatelské subjekty se snaží maximalizovat zisky a prodat vše, co nakoupí, evropské domácnosti vyhodí asi třetinu všech potravin, které si domů přinesou. Čím menší taková domácnost navíc je, tím víc jídla v popelnicích skončí - jeden člověk velmi často nakoupí víc, než zvládne zpracovat.

Čísla jsou to děsivá, ale pořád je to zjevně málo. Přesto současná situace
donutí ke změně chování i ty, které by to dříve ani nenapadlo, a problematice
se věnuje čím dál víc organizací či iniciativ. Jednou z těch nejznámějších je
například organizace Zachraň jídlo, která dokáže se správným nakládáním s
potravinami poradit jednotlivcům i firmám.

V roce 2019 vydala také kuchařku s názvem Zachraň jídlo v kuchyni, jež
oslovuje právě domácnosti a radí jim, jak zpracovat ty potraviny, které by
jinak zamířily do koše, v lepším případě na kompost. Její spoluautorkou je
Zuzana Štěpničková, od níž jsme si nechali poradit, jak změnit zažité
nakupovací a stravovací zlozvyky.

Začíná to v obchodě

„Tipy, jak efektivně nakupovat, jsou jasně dané. Napište si seznam a při
nákupu se ho důsledně držte. Předtím se ale zamyslete, co budete v
následujících dnech vařit a kdy to také sníte. Tak se dostanou na seznam jen ty
věci, které opravdu máte v plánu spotřebovat,“ začíná Štěpničková s jednoduchou
radou, která umožní nepodlehnout slevám a akcím.

Ještě předtím, než si ke psaní seznamu sednete, se ale podívejte do špajzu, lednice a potravinové skříně. Nestačí je otevřít. Potraviny, které se skrývají vzadu, snadno uniknou pozornosti a nakonec skončí v koši. „Klidně si ledničku a poličky ve špajzu vyfoťte. Při nákupu si snadno připomenete, co máte doma a nemusíte to tedy kupovat.“ Pokud kontrola lednice a dalších míst, kde uchováváte potraviny, neproběhla před nákupem, udělejte to, jakmile z něj přijdete.

Zuzana Štěpničková

Při ukládaní nově nakoupených potravin přeskládejte to, co už v lednici máte, aby vpředu nebyly potraviny čerstvé a vzadu ty, jejichž životnost pomalu končí. „Důležité je také chápat rozdíl mezi datem spotřeby a datem minimální trvanlivosti. Označení ,spotřebujte do‘ se používá u potravin, které podléhají rychlé zkáze, jako maso, ryby nebo mléčné výrobky a v tomto případě se data uvedeného na obalu s malými výjimkami držte. Data minimální trvanlivosti se tak striktně držet nemusíte, jde spíše o kvalitativní záruku. I po jeho uplynutí se ve velké části případů dají potraviny bez problému jíst,“ doplňuje Štěpničková základní fakta.

Obecně by se člověk měl řídit svými smysly i zdravým rozumem. Většinou
budete schopni senzoricky posoudit, zda je prošlý čaj nebo čokoláda v pořádku,
či je lepší potravinu už vyhodit. Ideální ale je se do takové situace nedostat.
Ostatně i mléčné výrobky označené datem spotřeby často vydrží déle, než uvádí
obal.

Vyzkoušet to můžete třeba na bílých jogurtech a jogurtových nápojích.
Některé se časem ještě chuťově zlepší. Správně skladovaná vejce, tedy při
nízkých nekolísavých teplotách, vydrží déle než legislativně stanovených 28 dní
od snášky. Když dáte vejce do vody a zůstane na dně, je ke konzumaci ještě
vhodné.

Správné skladování

Trvanlivost potravin můžete maximalizovat jejich skladováním ve správné
teplotě, na vhodném místě a v obalu, který zamezí jejich degradaci. „Doporučuji
začít tím, že si změříte teplotu v lednici. Optimální jsou čtyři stupně.
Počítejte s tím, že v horních poličkách je nejtepleji“ radí Štěpničková. Pokud
máte pocit, že se vám potraviny v lednici kazí dříve, než by měly, vysoká
teplota je hlavní podezřelý. Maso patří dolů, zelenina do k tomu určených boxů.
„Moderní lednice jsou chytře rozsektorované a výrobce sám napoví, kam co
uložit.“

U suchých potravin platí také jednoduché pravidlo. Rýži, těstoviny, mouky, ořechy a další suché potraviny nenechávejte v původních obalech, ale přesypte je ideálně do skleněných nebo plastových dóz. „Ve spíži jsou největším nepřítelem potravinoví moli. Přesypáním potravin do vhodného obalu zvýšíte přehled o tom, co kde máte, a zároveň zabráníte napadení dalších potravin moly, pokud už si je třeba v mouce přinesete z obchodu. To je jedno ze základních pravidel.“

Čerstvé bylinky zase Štěpničková radí dát do vlhké utěrky, tu vložit do
sáčku a uložit v lednici. Stejně můžete naložit s hezkou zeleninovou natí od
mrkve, petržele nebo červené řepy, která se dá dále zpracovat a z kořenové
zeleniny zbytečně vytahuje vlhkost, takže se vyplatí ji oddělit. „Se salátem
nakládejte jako s květinou. Nejlépe mu bude v misce s vodou, kterou ale rovněž
dejte do lednice.“

Pokud vás k neplýtvání navíc vedou nejen důvody ekonomické, ale i ty
ekologické, zaměřte se také na obaly. U čerstvých věcí se dá přebytečným
plastům, papíru i sklu snadno vyhnout, u trvanlivých už to vyžaduje správný
výběr obchodu či trhu a připravenost nakupujícího. I mimo Prahu a velká města
už jsou dostupné bezobalové obchody, kde se dá nakoupit do vlastních sklenic,
krabiček a sáčků, a fázi přesypávání donesených potravin pak můžete rovnou
vynechat. Vlastní obaly využijete také při nákupech na farmářských trzích.

Efektivní zpracování

Uvařit z běžných surovin, které jsou ve skvělé kondici, není zrovna výzva. Ale využít z potravin maximum tak, aby jich v koši či kompostéru skončilo co nejméně, už může být výzva i pro dobré kuchaře.

„Spousta lidí netuší, že jedlé a dobré jsou i košťály od květáku či
brokolice, někteří vyhazují i zelenou část pórku. Zeleninové natě zpracovává
minimum domácností, a přitom se dají opravdu dobře využít,“ přidává špetku
svých zkušeností Štěpničková. Právě z toho důvodu začala pro Zachraň jídlo před
několika lety připravovat takzvané záchranářské recepty. V nich pracuje se
sezonními nadbytky a poradí, jak zpracovat nekonečné množství cuket a dýní,
které se urodily na zahradě. Ví také, jak kreativně uvařit jídlo ze zbytků z
předešlého dne, i co udělat se zdánlivě nepoživatelnými částmi zeleniny.

Pokud tedy v lednici objevíte něco, co už je mírně unavené, ale stále
zdravotně nezávadné, zpracujte to přednostně. Účelem není využít úplně všechno
s rizikem, že vám druhý den nebude dobře.

Nekonečné možnosti zpracování zeleniny nabízejí polévky, ale třeba i zeleninové chipsy. Štepničková je také velkou propagátorkou pesta, které vyrábí právě ze zeleninových natí. „Používejte ale jen nať, která je zdravá a hezká. Nemusíte se držet italského receptu. Místo drahých piniových oříšků přidejte k mrkvové nati pražené arašídy a třeba slunečnicové semínko. Vyzkoušet můžete pesto z ředkvičkové natě nebo k bazalce přidat košťál z brokolice.“ Pesto pak využijete na chleba, do salátu nebo jako další chuťovou vrstvu do polévky.

Ostatně chleba a další pečivo také často končí v koši. A přitom téměř každá
polévka je lepší s osmaženými kostičkami ze starého pečiva. Italský salát
panzanella na spojení rajčat a křupavého starého chleba dokonce stojí. Topinky
si užije každý kromě dietářů a celiaků a ve slavné La Degustation de Bohéme
Bourgeoiese servírují tatarák v tenoučké chlebové oplatce jako signaturní
předkrm.

Strouhanka se také hodí a udělat ji doma je snazší než si pro ni dojít do
obchodu. A když vám i tak staré pečivo bude přebývat, můžete je dát někomu, kdo
chová králíky, slepice nebo koně. Všechno je lepší než je vyhodit.

MM25_AI

Neplýtvat potravinami zkrátka neznamená živit se zbytky. Znamená to chovat
se rozumně vůči své peněžence i životnímu prostředí. Následující týdny, které
budeme trávit převážně doma, můžeme využít alespoň k tomu, že si uděláme
pořádek v kuchyni, budeme nakupovat i vařit efektivně tak, abychom netrávili
zbytečný čas v obchodech a nesnědené jídlo pak nemuseli vyhazovat. A pokud jste
si udělali zásoby trvanlivých potravin, které třeba nakonec nevyužijete,
myslete na potravinové banky.

  • Našli jste v článku chybu?