Menu Zavřít

Čas počítat

27. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Daně

ebf - tip - debata

PRAHA (nad) - Až milionové částky může firma ušetřit, nechá-li si dopředu spočítat daně. Daňoví poradci tvrdí, že nejvhodnější čas právě nastal. Shodují se na tom, že v prosinci, nebo ještě hůř v únoru příštího roku, už se nedá dělat skoro nic. Cena za seriózního daňového poradce přitom nikdy nepřekročí polovinu ušetřené částky peněz.
„Nikdo nechce platit víc, než je nezbytné, a z tohoto důvodu je potřeba plánovat i daňovou povinnost. Obhajovat některé daňové výdaje v prosinci může být i pro zkušeného daňového poradce komplikované. Ani malý obrat společností totiž nemusí být zárukou, že se na daních nedá dopředu ušetřit,“ tvrdí auditor, daňový poradce a spolumajitel společnosti Fučík & partneři Ivan Fučík.
„Daňová uznatelnost nákladů často souvisí se správnou argumentací a s poskytnutím příslušných důkazních prostředků. To si zpravidla daňový subjekt uvědomí až v průběhu kontroly z finančního úřadu. Často ale daňový poradce může pomoci nejen s daňově neuznatelnými náklady, ale také s náklady, které je možno dát do daňově uznatelných nákladů dvakrát. Jde především o výdaje na výzkum a vývoj, které je ještě možno vedle zahrnutí do nákladů odečíst od daňového základu,“ uvedl prezident Komory daňových poradců Jiří Nekovář.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).