Menu Zavřít

Část výdajů na zbrojení by mohla jít na pomoc lidem, řekl Babiš na mírovém fóru

12. 11. 2018
Autor: čtk

Český premiér Andrej Babiš během svého vystoupení na mírovém fóru v Paříži zdůraznil roli Evropské unie jako jedinečného mírového projektu. Zároveň zmínil nutnost zamyslet se nad fungováním OSN zejména s ohledem na náklady vynakládané na zbrojení. Náklady na zbrojení by podle Babiše mohly být z části použity na pomoc lidem.

„Pokud to s bojem za mír, s bojem proti klimatické změně a pomoci chudým myslíme vážně, tak je třeba se zamyslet, jestli by ty obrovské výdaje na zbrojení nemohly být z části použity na pomoc,“ prohlásil Babiš v sobotu na konferenci, kde vystoupila i německá kancléřka Angela Merkelová či francouzský prezident Emmanuel Macron. „Musíme pomáhat lidem tam, kde se narodili, aby se měli lépe a aby tam žili v prostředí, ve kterém jsou zvyklí, aby tam byli spokojeni, aby nemigrovali do Evropy. Nemůžeme spasit celou planetu,“ dodal český předseda vlády.

Andrej Babiš se na fóru zapojil svým příspěvkem k vytvoření Knihovny míru, a to knihou Válka s Mloky od Karla Čapka. „Každý státník má přispět jednou knihou, která ho inspirovala. Tak jsem vzal dílo českého velikána Karla Čapka a jeho Válku s mloky. Je v ní moc hezky vyjádřené, že války nevznikají jen tak, ale rodí se plíživě, když nevěnujeme jejich příčinám pozornost,“ uvedl premiér.

MMF24

Merkelová vyzvala k úsilí o celosvětový mír. Není možné jen stát opodál, řekla

 Německá kancléřka Angela Merkelová

Dále čtěte:

Státníci si v Paříží připomněli výročí konce války. Bezpečnostní opatření narušily aktivistky

Babiš se ve Francii sešel s Kunderou, chce mu vrátit české občanství

Babiš: Patříme na Západ, czexit by ohrozil budoucnost země

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).