Menu Zavřít

Castro byl nadějí i zklamáním, míní Hollande. Podle Putina symbolizoval celou epochu

26. 11. 2016
Autor: čtk

Často protichůdné reakce na úmrtí bývalého kubánského vůdce Fidela Castra, který zemřel ve věku 90 let, začaly přicházet od světových politiků. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina symbolizovalo jeho jméno celou epochu. Jeho americký protějšek Barack Obama uvedl, že Castra bude soudit historie.

Podle francouzského prezidenta Francoise Hollandea Castro „zosobňoval kubánskou revoluci ve všech nadějích, která vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla“. Castro za studené války dokázal pro Kubánce ztělesňovat hrdost nad odmítnutím cizí nadvlády, uvedl francouzský prezident. Zároveň prohlásil, že americké embargo proti Kubě by mělo být „definitivně zrušeno“.

„Soudruh Castro bude žít věčně,“ uvedl čínský prezident Si Ťin-pching a dodal, že v kubánském státníkovi ztratil čínský lid dobrého soudruha.

První a poslední prezident Sovětského svazu Michail Gorbačov ocenil Castra za to, že „posílil Kubu“ v období „tvrdé americké blokády“.

Obama vyslovil upřímnou soustrast Castrově rodině. „V našich myšlenkách a modlitbách jsme s kubánským lidem,“ uvedl. Až budou Kubánci v následujících dnech „vzpomínat na minulost a hledět do budoucnosti“, musí vědět, že mají ve Spojených státech „přítele a partnera“, řekl končící šéf Bílého domu.

Obrovský vliv „jedinečné postavy“ Fidela Castra na lidi a na svět kolem zaznamená a bude soudit historie, řekl rovněž Obama.

Ruský prezident Vladimir Putin označil zesnulého za upřímného a spolehlivého přítele Ruska a jeho jméno za „symbol celé epochy“.

O Castrově smrti informoval jeho bratr Raúl. Čtěte více:

Zemřel revolucionář a bývalý kubánský vůdce Fidel Castro

 Fidel Castro (foto z července 2014)

Přínos kubánského vůdce vyzdvihl také venezuelský prezident Maduro, jenž vyzval všechny světové revolucionáře, aby „pokračovali v odkazu“ otce kubánské revoluce.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že smrt Fidela Castra znamená „konec jedné éry pro Kubu, ale začátek nové éry pro kubánský lid“. Castrovo vedení kubánské revoluce v roce 1959 „z něj učinilo historickou, byť kontroverzní postavu“, uvedl Johnson v prohlášení a dodal, že Británie bude nadále spolupracovat s Kubou v celé škále oblastí včetně lidských práv.

Český premiér Bohuslav Sobotka míní, že Castro nejdřív jako revolucionář ztělesňoval v lidech velké naděje, postupně se z něj ale stal diktátor. Sobotka dodal, že věří v posilování občanské svobody na Kubě. Změny již v zemi začaly, otevírá se, liberalizuje a lidem umožňuje možnosti z hlediska podnikání, řekl.

MMF24

Z kubánského exilu a z disidentských kruhů zaznívají odlišné reakce. Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za „tyrana a zločince“ a jeho smrt uvítala jako „příležitost usilovat o Kubu, která bude svobodná, demokratická a prosperující“. Kubánská disidentka a bloggerka Yoani Sánchezová komentovala Castrovu smrt slovy: „Už chybí jen několik hodin do prvního úsvitu mého života bez Fidela Castra.“

Je v Latinské Americe na vzestupu pravice? Přečtěte si komentář:

Komentář: Hospodářská krize stvořila naději pro změnu

 Mohamed El-Arian, hlavní ekonomický poradce Allianz a poradce amerického prezidenta Baracka Obamy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).