Menu Zavřít

ČEB loni financovala rekordní počet projektů. Zaměřila se na menší firmy

1. 2. 2018
Autor: Vladimír Škarda, Mladá fronta

Česká exportní banka (ČEB) loni vykázala zisk ve výši 259 milionů korun. Poskytla přitom peníze na 181 obchodů, což je nejvíce v historii banky. Nejrychleji rostoucím sektorem byl zemědělský vývoz, jehož podíl byl ještě nedávno prakticky nulový.

Objem financování však zdaleka rekordní není. Zatímco v roce 2014 měly uzavřené smlouvy hodnotu více než deset miliard korun, loni to bylo 4,3 miliardy. A to navzdory tomu, že tehdy banka podpořila jen tři desítky projektů. „Podařilo se nám zafinacovat rekordní počet obchodů, protože jsme se zaměřili na malé a střední firmy,“ vysvětlil šéf ČEB Karel Bureš.

To vedlo k růstu sektoru, který ještě nedávno neměl pro ČEB prakticky žádný význam. Před dvěma lety tvořil objem smluv v oblasti zemědělství a potravinářství pouze 7,5 milionu korun. Loni to bylo už 560 milionů. Podle Bureše tak lze zemědělství označit za skokana roku. ČEB podpořila například vývoz obilí, sušeného mléka, chmele nebo také pivovarnických technologií.

Na celkových obchodech banky se pak agrární odvětví podílelo z více než 13 procent a stalo se tak druhým nejdůležitějším za dopravou a dopravními prostředky, které však s 74 procenty a 3,2 miliardami podpořeného exportu stále jasně vede.

Z teritoriálního hlediska dominovalo loni Slovensko, následované Indonésií, Ázerbájdžánem, USA a Irákem.

Vývoj hospodaření ČEB:

 Hospodaření České exportní banky

Podle Bureše bylo nutné portfolio banky více diverzifikovat. V minulost ČEB podporovala obvykle jen několik desítek velkých projektů ročně, ovšem ve výrazně vyšších objemech. Velmi jednostranné bylo i teritoriální zaměření. „Když jsem do banky před pěti lety nastoupil, tak 50 procent portfolia připadalo na Rusko, což není zdravá věc,“ prohlásil Bureš.

Výsledkem bylo, že když nějaký projekt zkrachoval, banku to hodně zabolelo. To je případ třeba nedokončené sibiřské elektrárny Poljarnaja, z níž se ČEB dodnes snaží vytáhnout ztracené miliardy.

ČEB se loni podařilo vymoci rekordní objem dluhů ve výši 1,3 miliardy korun, přičemž miliardu z toho získala právě z Ruska. Celkem má banka v současnosti v portfoliu nesplacené úvěry v hodnotě 20,6 miliardy korun. Bureš se však nechtěl k problémovým případům příliš vyjadřovat s tím, že ČEB poskytne bližší informace v nejbližších týdnech.

ebf - tip - debata

Čtěte také:

Největší výdaje rozpočtové rezervy: Česká exportní banka a následky sucha

Poprvé po 12 letech bez dotací: České exportní bance se loni dařilo

 Prezentace České exportní banky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).