Menu Zavřít

Čechy ždímají na poplatcích nejvíc

11. 12. 2009
Autor: Euro.cz

Banky

Na čem lze ve finančních službách nejlépe vydělat? České banky vědí. Žádné investice, ale poplatky a provize. Tuzemská bankovní trojka na nich letos během prvních třech čtvrtletí inkasovala téměř devatenáct miliard korun. Celkový čistý zisk těchto tří největších bank za stejné období přitom činí 27 miliard korun. Poplatky jsou tudíž častým terčem kritiky. Naposledy to potvrdila studie společnosti Scott & Rose, z níž vyplývá, že Češi platí druhé nejvyšší bankovní poplatky ve střední Evropě. A to jen díky tomu, že zde působí mBank, jinak bychom byli v regionu vůbec nejdražší.
Analýza porovnávala roční náklady na vedení běžných bankovních účtů ve vybraných evropských zemích. Klient českých bank zaplatí při běžném používání účtu průměrně 57,76 eura, což je v přepočtu 1502 korun. Autoři studie uvádějí pro porovnání situaci, ve které není zahrnuta mBank s téměř nulovými poplatky za vedení účtu. V takovém případě by Češi platili nejvíc – 63,65 eura ročně (v přepočtu 1640 korun). Nováčka na trhu přibrali autoři do propočtů kvůli relativně významnému podílu na trhu. Na druhé straně ale neposkytuje všechny služby, které se počítají do modelového chování, proto oba výpočty, vysvětlil za Scott & Rose Michal Mošnička.
Klienti rakouských bank zaplatí ročně 62,47 eura a v Maďarsku vyjde běžný účet v průměru na 52,76 eura. Sousední Slováky přijdou poplatky na 45,08 eura, a to rovněž jen díky mBank. Bez ní by to bylo o skoro čtyři eura více. V sousedním Polsku jde o 43,4 eura. Studie porovnávala ceny dle sazebníku jednotlivých bank platného letos v listopadu. Cena v dané zemi je průměrem za banky, jež byly do průzkumu zahrnuty. Za české finanční domy to byly kromě velké bankovní trojky Poštovní spořitelna, GE Money Bank, UniCredit Bank, Raiffeisenbank, Volksbank a mBank.

EBF24

Graf
Zlatý důl (Kolik letos banky inkasovaly z poplatků a provizí k 30. 9. 2009, v miliardách Kč) Česká spořitelna*8,3
ČSOB*4,9
Komerční banka*5,7
Pramen: hospodářské výsledky bank

Graf/tabulka
Kolik za účet (Roční náklady za běžné používání účtu, v eurech, včetně mBank) Rakousko*62,47
Česká republika*57,76
Maďarsko*52,76
Slovensko*45,08
Polsko*43,40
Pramen: Scott & Rose

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).