Menu Zavřít

Čekání na věstník

28. 11. 2002
Autor: Euro.cz

ADSL

EBF24

PRAHA (mtc) - Širokopásmový vysokorychlostní přístup k internetu prostřednictvím telefonního vedení a technologie ADSL je v České republice stále hudbou budoucnosti. „Od podzimu se nic nezměnilo. Velkoobchodní nabídku jsme od Českého Telecomu stále neobdrželi. Podle zatím posledního rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu by tak měl učinit v prosincovém Telekomunikačním věstníku,“ řekla týdeníku EURO Petra Zdeňková ze společnosti Nextra Czech Republic.
Službu ADSL uvedl Český Telecom na trh již koncem května, ale po protestu Nextry a dalších alternativních operátorů mu Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nařídil, aby ji přestal nabízet. Regulátor ve shodě s požadavky menších hráčů rozhodl, že Český Telecom musí nejprve ostatním předložit velkoobchodní nabídku. V opačném případě by si totiž i ve službě ADSL vybudoval dominantní postavení na trhu.
Podle rozhodnutí ČTÚ z 11. listopadu byl Český Telecom povinen do minulé středy předložit redakční radě Telekomunikačního věstníku ke zveřejnění dodatek k Referenční nabídce propojení telekomunikačních sítí. Dodatek musí obsahovat podmínky propojení telekomunikačních sítí, které alternativním operátorům umožní nabízet propojení ADSL. Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha týdeníku EURO minulý týden řekl, že tento dodatek do Telekomunikačního věstníku doručili. Potvrdila to i redakce tohoto periodika. Telekomunikační věstník s velkoobchodní nabídkou by měl vyjít 16. prosince.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).