Menu Zavřít

Cena lososa láme rekordy. Může za to mořská veš

24. 1. 2017
Autor: Redakce

Kdo s oblibou holduje lososímu masu, bude muset sáhnout hlouběji do peněženky. Cena lososa je podle indexu Nasdaq Salmon na historických maximech. Vyhlídky jsou i nadále pesimistické, protože chovatelé prohrávají boj s mořskou vší, která lososy napadá.

Co stojí za tím, že ceny lososa rostou a jsou nejvýše v historii? Viníkem je parazit o velikosti tablety aspirinu. Mořská veš, nebo také veš lososová (Lepeophtheirus salmonis) je asi patnáct milimetrů dlouhá. Jejich zvýšený výskyt v lososích farmách ve Skotsku a Norsku zapříčinil to, že produkce loni celosvětově poklesla o 9 procent.

V Norsku, které je největším světovým producentem, pak loni export meziročně poklesl o 5 procent. To žene ceny vzhůru. Podle britského deníku The Guardian velkoobchodní ceny lososa poskočily minulý rok dokonce o 50 procent. Produkce se navíc minimálně v první polovině tohoto roku ještě více propadne, uvedla norská banka Nordea.

 Vývoj Nasdaq Salmon Index

Vývoj ceny lososího masa. V norských korunách (NOK) za kilogram Zdroj: thealtas.com

Ceny v Nasdaq Salmon Index se udávají za kilogram v norských korunách (1 NOK = 3 CZK) a jedná se o norského lososa z umělých chovů. Cena loni prolomila hranici 80 norských korun, když maxima v letech 2014 až 2015 atakovala hranice 55 norských korun.

Epidemie vší

Zvýšená poptávka po exkluzivním rybím mase přinesla přitom farmářům v Norsku rekordní příjmy, export činil 61,4 miliard norských korun (184 miliard českých korun). Přitom s epidemií mořských vší stoupají obavy, jak se s tímto parazitem vypořádat a zachovat produkci ryb.

Parazité ročně připraví průmysl s masem lososů o 550 milionů dolarů, odhadl Ian Bricknell, expert na rybí parazity z University of Maine. Problémem napadených ryb je to, že mohou oslabit jejich imunitní systém a lososi jsou náchylnější k dalším infekcím. Navíc pokud jich je víc, vši mohou rybu zabít.

Jak upozornil server Quartz,problém s parazity je typický pro chov ryb na farmách, kdy jsou lososi drženi v sítích a nemají dostatek volného pohybu. Tím jsou zranitelnější, protože je vši mohou snadněji napadat. Navíc ryby z umělých chovů infikují i divoce žijící lososy.

Více chemie nepomáhá

Chovatelé se snaží bojovat s infekcí chemickými látkami. Je to zejména emamektin benzoát případně peroxid vodíku. Skotští farmáři používají při chovu lososů až desetkrát více chemikálií než před deseti lety, varoval server pressandjournal.co.uk. A produkci se podařilo v této době zvýšit o 35 procent.

Parazité se stávají proti chemikáliím odolní. Větší množství chemických látek proti parazitům nefunguje, řekl Don Staniford z ekologické iniciativy Alliance Against Industrial Aquaculture.

Ekologickým řešením v boji proti vším je využití ryb z čeledi hranáčovití, kteří se parazitem živí. V masovém měřítku se však nedají využít.

Další možnosti, jako například vakcína proti vším, zatím selhávají. Laserové odvšivování je zase příliš nákladné. Mořským parazitům se přitom v oceánech daří lépe s tím, jak teplota vody celosvětově stoupá. Proto je třeba počítat s tím, že ceny lososa dále porostou.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Do Česka se vrátila ptačí chřipka. Potvrzena je v Ivančicích a na Znojemsku

Nejen rum a doutníky. Kuba má poklad v biomedu

 Včela, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).