Menu Zavřít

Cena prezidenta Banánové republiky: Stanislav Gross

25. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Za příkladnou transparentnost

Stanislav Gross je po Pavlu Němcovi druhým veřejným činitelem, který se bude ucházet o prestižní Cenu prezidenta Banánové republiky pro rok 2005. Nominační komise při prezidentské kanceláři jej vybrala na svém zasedání 15. února z desítky navržených kandidátů za jeho příkladnou transparentnost při nákupu rodinných nemovitostí (těsně druhý se tentokrát umístil náměstek ministra vnitra Jiří Vacek, který se blýskl vynikajícími referencemi v oblasti vzdělání). Nominace předsedovi vlády zaručuje účast ve finálovém soutěžním klání, které je naplánováno na prosinec letošního roku. Na konečného výherce čeká limuzína Tatra 613, v níž si od nepaměti vozí zadnici všechen pracující lid prostřednictvím volených zástupců.

„Myslím, že Standa se chová standardně. Jako každý normální táta považoval za věc osobní cti zajistit dětem střechu nad hlavou,“ odmítá premiérova choť Šárka, že by manželovo úsilí o získání startovního bytu bylo něčím mimořádné. Je ale navýsost šťastná, že se našlo tolik hodných lidí, kteří byli ochotni nezištně pomoci, když se mladá rodina ocitla ve finanční nouzi. „Příbuzní nám často poskytli to poslední, co měli. Strýček z Jihlavy poslal svazek tisícikorun, který měl schován na nejhorší časy doma ve štrozoku. Bankovky už sice byly silně znečištěné a cítit zatuchlinou, ale kdo používá univerzální bělidlo All Fabric Bleach od firmy Amway, dokáže si s tím poradit,“ vysvětluje Šárka tajemství praní špinavých peněz. Kde nestačily prostředky rodinných příslušníků, pomohli k nemovitostem přátelé. „Máme peníze z bordelu… Pardon, chtěla jsem říct, že už máme v penězích bordel,“ omlouvá se premiérova žena za marginální nesrovnalosti ve financování zapříčiněné nebývalou vlnou solidarity.

CIF24

Již samotná nominace zajišťuje Stanislavu Grossovi zajímavé výhry: oběd pro dva dospělé a dvě děti v průhonické crepérii U slepiček a bazénovou chemii na celý rok zdarma. Nominační výbor vyzývá občany, aby upozornili na další příkladné činy veřejných činitelů a navrhli vhodné kandidáty na Cenu prezidenta (poslance, ministry, hejtmany, starosty, vysoké úředníky, policisty, soudce, státní zástupce). Příště se komise sejde 16. března. Doporučení nadále přijímáme elektronickou poštou na adrese papalas@euro.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).