Menu Zavřít

Cena vody v Praze stoupne o inflaci. Sucho městu zatím nehrozí

5. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Vedení pražského magistrátu plánuje cenu vody v Praze zvyšovat o inflaci. Uvedl to mluvčí magistrátu Vít Hofman. Sucho, které postihuje některé kraje, zásoby pitné vody pro Prahu zatím neohrožuje, město i tak připravuje strategii pro boj s klimatickými změnami.

Letos cena vody stoupla o 0,27 procenta. Původně chtěla radní pro infrastrukturu Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice) prosadit pro letošek zdražení o tři procenta, radní však její plán neschválili.

Radní chtěla peníze navíc využít na modernizaci Úpravny vodu Želivka či k údržbě vodovodních trubek. Ty jsou dlouhodobě ve špatném stavu. Pražská vodohospodářská společnost (PVS), kterou město vlastní, letos chce do obnovy vodohospodářského majetku investovat zhruba 2,2 miliardy korun.

Sucho, které trápí většinu Česka, dodávky pitné vody v Praze podle generálního ředitele Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petra Mrkose nepostihlo. PVK, jejímž vlastníkem je francouzské Veolia, si od města pronajímá vodovodní síť. „Hlavnímu městu Praze nedostatek vody nehrozí díky mimořádné akumulační kapacitě zdrojů, ze kterých se odebírá voda k úpravě,“ řekl nedávno Mrkos.


Přečtěte si rozhovor s radní Plamínkovou:

Jana Plamínková: Odpadky a voda by měly být Pražanů

 Radní Jana Plamínková na stavbě nové linky ÚČOV


Praha přesto začala připravovat dlouhodobou strategii boje s klimatickými změnami. Ty mohou podle odborníků přinést například výraznější přívalové deště či naopak sucha způsobující problémy se zásobováním a kvalitou pitné vody. Strategii chce město dokončit do ledna příštího roku, následovat bude plán konkrétních opatření.

EBF24

Vodní hospodářství v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. PVK v 90. letech od státu koupila francouzská Veolia. Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028.

PVK ročně utrží několik miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy a další částky vkládá do oprav sítí. Praha a její firma PVS se před časem domluvily s PVK na podpisu dohody o budoucí spolupráci při provozu vodohospodářské infrastruktury. Ta by měla směřovat k získání akcií PVK zpět do vlastnictví města.

Dále čtěte:

Praha modeluje ochranu Troje proti velké vodě. Řeší vliv nové čistírny

PVS pošle do vodohospodářské infrastruktury téměř dvě miliardy


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).