Menu Zavřít

Cena za tradici: 300 milionů eur. Barcelona nabízí práva na pojmenování svatostánku

8. 8. 2018
Autor: Profimedia.cz

Fotbalová Barcelona chystá rekonstrukci svého slavného stadionu Camp Nou. Velkou část výdajů by jí mohlo pomoci pokrýt poskytnutí jmenovacích práv. Vedení katalánského klubu po potenciálních zájemcích údajně požaduje 300 milionů eur (7,7 miliardy korun).

Katalánský velkoklub si zakládá na svém přístupu k tradici. Dlouho se například bránil prodeji místa na dresu pro reklamu. Než k tomuto kroku dospěl, napřed otupil nevyhnutelné protesty fanoušků tím, že pět sezón v rámci charity platil milion eur ročně fondu UNICEF za to, že mohl logo organizace umístit na dres. Až poté se dohodl s Quatar Foundation a Quatar Airways. V současné době už propaguje japonskou technologickou značku Rakuten.

U svého stadionu už žádný podobný „mezikrok“ nechystá. Po rekonstrukci, která by kromě jiného měla zvýšit kapacitu až na 105 tisíc míst, hodlá rovnou nabídnout potenciálním sponzorům právo pojmenovat „nový“ Camp Nou na deset let.


Stačil jediný zápas. Mayweather vydělal nejvíc peněz mezi sportovci

 Americký boxer Floyd Mayweather


Cena rekonstrukce by se měla pohybovat kolem 360 milionů eur a vedení klubu doufá, že se mu velkou část výdajů podaří vykrýt právě nalezením solventního partnera. Původně manažeři doufali, že dokážou jmenovací práva prodat za sumu kolem 200 milionů eur, později ale začali být sebevědomější a v současné době se už seriózně zabývají jen nabídkami, které přesáhnou hranici 200 milionů. Funkcionáři věří, že se jim podaří vyšponovat cenu až k 300 milionům eur.

ebf - tip - debata

Barcelona doufá, že zvládne nalákat sponzora buď z USA, nebo z Asie. Ve Spojených státech pravidelně vystupuje v létě a rozšiřuje si tam základnu příznivců. Schválení přejmenování stadionu by mohlo proběhnout v roce 2019 na hlasování představenstva. Samotná modernizace Camp Nou má být dokončena v roce 2022.

Další evropské stadiony
Mnichov: Allianz Arena (Bayern)

 Mnichov: Allianz Arena (Bayern) - Několik let se slavný Bayern dělil o moderní stadion s méně slavným mnichovským klubem – 1860 München – od loňského roku už na něm ale působí sám. Ještě než byl položen základní kámen, proběhla dohoda s pojišťovnou Allianz, která si jmenovací práva zajistila do roku 2021. Před čtyřmi lety došlo k prodloužení dohody až do roku 2041. Několik let se slavný Bayern dělil o moderní stadion s méně slavným mnichovským klubem – 1860 München – od loňského roku už na něm ale působí sám. Ještě než byl položen základní kámen, proběhla dohoda s pojišťovnou Allianz, která si jmenovací práva zajistila do roku 2021. Před čtyřmi lety došlo k prodloužení dohody až do roku 2041.
Turín: Allianz Stadium (Juventus)

 Turín: Allianz Stadium (Juventus) - Juventus poskytl práva pojmenovat moderní stadion společnosti Sportfive Italia za 75 milionů eur, s platnostní mezi lety 2011 a 2023. Marketingová agentura se později dohodla s Allianz, která od loňského června poskytuje stadionu své jméno pro komerční účely. Juventus poskytl práva pojmenovat moderní stadion společnosti Sportfive Italia za 75 milionů eur, s platností mezi lety 2011 a 2023. Marketingová agentura se později dohodla s Allianz, která od loňského června poskytuje stadionu své jméno pro komerční účely.
Dortmund: Signal Iduna Park

 Dortmund: Signal Iduna Park (Borussia Dortmund) - Finanční společnost Signal Iduna koupila jmenovací práva na Vestfálském stadionu v roce 2005. Později svůj závazek prodloužila až do roku 2021 a Dortmundu nabídla lukrativnější podmínky: slavný klub by si měl ročně přijít na částku mezi 4,5 a 5 miliony eur. Finanční společnost Signal Iduna koupila jmenovací práva na Vestfálském stadionu v roce 2005. Později svůj závazek prodloužila až do roku 2021 a Dortmundu nabídla lukrativnější podmínky: slavný klub by si měl ročně přijít na částku mezi 4,5 a 5 miliony eur.
Londýn: The Emirates (Arsenal)

 Londýn: The Emirates (Arsenal) - Aerolinky Emirates mají s Arsenalem podepsanou sponzorskou smlouvu, která kromě pojmenování stadionu zahrnuje také reklamu na dresu. Letos v únoru došlo k prodloužení dohody (u reklamy na dresu do roku 2024, u pojmenování stadionu do roku 2028), která by londýnskému týmu měla vynést celkem 200 milionů liber. Aerolinky Emirates mají s Arsenalem podepsanou sponzorskou smlouvu, která kromě pojmenování stadionu zahrnuje také reklamu na dresu. Letos v únoru došlo k prodloužení dohody (u reklamy na dresu do roku 2024, u pojmenování stadionu do roku 2028), která by londýnskému týmu měla vynést celkem 200 milionů liber.
Manchester: The Etihad (Manchester City)

Manchester: The Etihad (Manchester City) - Letecká společnost Etihad podepsala s Manchesterem City v roce 2011 obsáhlou sponzorskou smlouvu za celkem 400 milionů dolarů, jejíž součástí bylo i právo na pojmenování stadionu, do té doby známého jako City of Manchester Stadium, případně Eastlands Stadium. Letecká společnost Etihad podepsala s Manchesterem City v roce 2011 obsáhlou sponzorskou smlouvu za celkem 400 milionů dolarů, jejíž součástí bylo i právo na pojmenování stadionu, do té doby známého jako City of Manchester Stadium, případně Eastlands Stadium.
Galsenkirchen: Veltins-Arena (Schalke 04)

 Galsenkirchen: Veltins-Arena (Schalke 04) - Tradiční německý klub má s pivovarem Veltins navázanou dlouhodobou spolupráci, která se datuje od roku 1997. O osm let později získal pivovar jmenovací práva na stadion v rámci dohody, která byla od té doby už několikrát prodloužena. Schalke dostává od Veltinsu 5,5 milionu eur ročně. Tradiční německý klub má s pivovarem Veltins navázanou dlouhodobou spolupráci, která se datuje od roku 1997. O osm let později získal pivovar jmenovací práva na stadion v rámci dohody, která byla od té doby už několikrát prodloužena. Schalke dostává od Veltinsu 5,5 milionu eur ročně.
Madrid: Wanda Metropolitano (Atlético Madrid)

 Madrid: Wanda Metropolitano (Atlético Madrid) - Konglomerát Dalian Wanda čínského miliardáře Wanga Ťien-lina vlastní v klubu 20 procent a v roce 2016 se dohodl na jmenovacích právech stadionu, který byl otevřen o rok později. Za deset let by měl madridský klub dostat kolem 100 milionů eur. Dalian Wanda sponzorovala také například letošní mistrovství světa v Rusku. Konglomerát Dalian Wanda čínského miliardáře Wanga Ťien-lina vlastní v klubu 20 procent a v roce 2016 se dohodl na jmenovacích právech stadionu, který byl otevřen o rok později. Za deset let by měl madridský klub dostat kolem 100 milionů eur. Dalian Wanda sponzorovala také například letošní mistrovství světa v Rusku.
Madrid: Abu Dhabi Bernabéu? (Real Madrid)

 Madrid: Abu Dhabi Bernabéu? (Real Madrid) - Stejně jako Barcelona, i její rival Real chystá renovaci stadionu. S tím se pojí o očekávaná změna jména: název Santiago Bernabéu (po bývalém hráči a předsedovi klubu) po letech zmizí. Real už měl takřka zajištěnou dohodu se společností Cepsa na závratných 400 milionů eur, z ní však nakonec sešlo. Podle nejnovějších spekulací španělského deníku AS by se měl stadion v brzké době jmenovat Abu Dhabi Bernabéu podle dubajského emirátu Abú Zabí. Stejně jako Barcelona, i její rival Real chystá renovaci stadionu. S tím se pojí o očekávaná změna jména: název Santiago Bernabéu (po bývalém hráči a předsedovi klubu) po letech zmizí. Real už měl takřka zajištěnou dohodu se společností Cepsa na závratných 400 milionů eur, z ní však nakonec sešlo. Podle nejnovějších spekulací španělského deníku AS by se měl stadion v brzké době jmenovat Abu Dhabi Bernabéu podle dubajského emirátu Abú Zabí.
Marseille: Orange Velodrome (Olympique Marseille)

 Marseille: Orange Velodrome (Olympique Marseille) - Víceúčelový stadion v Marseille nese od roku 2016 jméno Orange Velodrome. Telekomunikační společnost Orange získala jmenovací práva na deset let, během nichž má posílat na účet týmu z jihu Francie ročně 2,7 milionu eur. Víceúčelový stadion v Marseille nese od roku 2016 jméno Orange Velodrome. Telekomunikační společnost Orange získala jmenovací práva na deset let, během nichž má posílat na účet týmu z jihu Francie ročně 2,7 milionu eur.
Praha: Generali Arena (Sparta)

 Praha: Generali Arena (Sparta) - Letenský stadion, na kterém hraje své domácí zápasy Sparta, získal jméno sponzora poprvé v roce 2003, kdy došlo k dohodě s automobilkou Toyota. V roce 2007 ji vystřídala pojišťovna AXA a o dva roky později konkurent Generali. Jeho jméno nese stadion dodnes. Letenský stadion, na kterém hraje své domácí zápasy Sparta, získal jméno sponzora poprvé v roce 2003, kdy došlo k dohodě s automobilkou Toyota. V roce 2007 ji vystřídala pojišťovna AXA a o dva roky později konkurent Generali. Jeho jméno nese stadion dodnes.

Dále čtěte:

Fotbal 2018: skandál za tři čtvrtě miliardy

Rekord díky fotbalu. Úspěch Anglie na mistrovství vzpružil tržby britských supermarketů

Luxus i tribuny mimo stadion. Podívejte se, kde se bude hrát fotbalový šampionát

Krach Německa zasáhl Adidas. Dresy musí prodávat se slevou

Rusko po mistrovství hledá využití pro prázdné fotbalové stadiony. Na údržbu chybí peníze

Má pořádání fotbalového mistrovství ekonomický smysl? Náklady převažují nad přínosy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).