Menu Zavřít

Cena zlata dál boří rekordy

19. 8. 2011
Autor: profit

Spotová cena zlata během pátečního obchodování překonala další rekord a dostala se přes hranici 1850 dolarů (31 450 Kč) za trojskou unci. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Investoři se k zlatu uchylují jako k bezpečné investici, podobně jako žlutý kov je na tom i švýcarský frank. Hlavním důvodem je především zhoršení ekonomického výhledu Spojených států amerických a obavy o zdraví evropského bankovního sektoru. K tomu se přidaly i nepříznivá čtvrteční data vypovídající o stavu americké ekonomiky.

EBF24

Spotová cena zlata vzrostla na 1853,2 dolaru (31 500 Kč) za unci. Na tomto vývoji se nejvíce podepsaly pokračující obavy z dluhové krize v eurozóně, které z pohledu mnoha analytiků chybí jasné řešení aktuálních problémů. Výsledky setkání mezi francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou trhy příliš nenadchly.

Jsem jedním z těch lidí, kteří si myslí, že zlato dosáhne ceny dva tisíce dolarů za unci. Důvody se nemění, je to nedostatek důvěry ve všechno ostatní,“ vysvětlil vedoucí oddělení prodeje kovů Peter Hillyard ze společnosti ANZ. „Tento vývoj není překvapující, pokud vezmeme v potaz obavy o Evropu a hrozná makrodata z USA,“ sdělil analytik Darren Heathcote ze společnosti Investec Australia. „Zdá se nepravděpodobné, že by cena zlata vzhledem k tomu, že na trzích je tolik nejistoty a nervozity, klesla,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).