Menu Zavřít

Centrální banky letos opět vládly trhům, vítězem se stal dolar

30. 12. 2014
Autor: profimedia.cz

Lifrování stamiliard dolarů do ekonomik světovými centrálními bankami pomohlo nahoru burzám v New Yorku, Tokiu, ale například i v Číně. Americká burza v letošním roce díky tomu pokračovala ve spanilé jízdě, která začala již v roce 2009.

Akcie amerických korporací vzrostly od začátku roku do minulého úterý v průměru o téměř 12 procent. O 11 procent si polepšily japonské akcie a zvedla se rovněž hodnota evropských společností. „Hlavním důvodem bylo, že centrální banky pokračovaly v podpoře ekonomik,“ uvádí Jaroslav Brychta, hlavní analytik makléřské společnosti X-Trade Brokers.

Akcie amerických společností posilují i díky tomu, že se tamní hospodářství začíná konečně rozjíždět. Konkrétně ve třetím čtvrtletí ekonomika USA meziročně vzrostla o 3,9 procenta.

Zatímco ovšem burzy těží z přílivu levných peněz, které do ekonomik pumpují centrální banky, řada komodit zažívá černý rok. Slabý hospodářský růst ve vyspělých zemích a zpomalení čínské ekonomiky sráží poptávku a následně i cenu komodit.

Výnosný dolar

Z běžných investic letos nejvíce potěšily české investory americké akcie. Kdo na začátku roku nakoupil tyto cenné papíry za sto tisíc korun, vyinkasoval na začátku minulého týdne zisk přesahující 26 tisíc. Neprohloupil ani ten, kdo vsadil pouze na americký dolar uložený v bance, roční vklad vynesl přes 13 procent.


Přečtěte si také: Letos se dalo vydělat na všem s visačkou „Made in USA“


Důvodem je kromě růstu cen akcií rovněž znatelné posílení amerického dolaru vůči české koruně o více než 13 procent. Zhodnocení americké měny představuje prakticky celý výnos rovněž u dolarových vkladů v tuzemských bankách. Ty totiž úročily na začátku minulého roku roční termínované vklady v dolarech jen nepatrným úrokem. A ten se ještě v řadě případů během roku snižoval.

Na zhodnocení dolaru vydělal i spekulant, který dal peníze do zlata. Cena vzácného kovu sice v minulém roce stagnovala. Zlato se však obchoduje v dolarech, což přineslo při směně dolarů utržených z prodeje vzácného kovu na koruny opět slušný zisk.

Obavy z bubliny

Z prudkého růstu amerických kapitálových trhů ale začíná mít řada investorů obavy. Od března 2009, kdy se v důsledku finanční krize americké burzy propadly nejníže od roku 1996, se dostaly na rekordní úrovně. Od jara 2009 do minulého týdne se hodnota amerických akcií zvýšila podle indexu S&P 500 o neuvěřitelných 200 procent.

Z bubliny má v posledních měsících obavy celá řada finančníků. „Americký akciový trh je v současnosti velmi drahý,“ prohlásil letos držitel Nobelovy ceny za ekonomii Robert Shiller. V nedávném průzkumu agentury Bloomberg sdílelo tento názor více než 60 procent finančních profesionálů.

Na druhé straně největší centrální banky světa mohou ještě dál podporovat ekonomiky přívalem levných peněz. Na to ostatně spoléhá rovněž investiční legenda a šéf společnosti BlackRock Laurence Fink. „Značně to podpoří akciové trhy,“ prohlásil Fink, jehož společnost spravuje majetek v hodnotě 4,5 bilionu dolarů.

Kde se letos dalo vydělat

Kromě newyorské burzy se však letos daří rovněž evropským akciím. Světovým lídrem jsou tuzemskými investory spíše opomíjené kapitálové trhy. V přepočtu na koruny vynesly podle investičního stratéga ČSOB Asset Managementu Aleše Prandstettera nejvíce indické a egyptské akcie, kde byl zisk přes 50 procent. „Obojí rostlo díky zlepšení politické situace a naději na reformy,“ podotkl Prandstetter.

Prudce letos rostla rovněž čínská burza, která v listopadu zažila největší posílení na světě. Akcie čínských firem vzrostly o 24 procent. A od začátku roku je výnos srovnatelný s Egyptem a Indií. „Trh nabývá přesvědčení, že čínská centrální banka nedovolí, aby se Čína dostala do potíží,“ dodává Brychta. Čínská centrální banka totiž v minulém měsíci překvapivě snížila po dvou letech úrokové sazby. Navíc akcie čínských společností táhly nahoru podle Prandstettera spekulace o tom, že se burza otevře zahraničním investorům.

Nejhorší burzy nejsou žádným překvapením, třetinu odepsala ukrajinská burza a 30 procent pak ruská

Naopak nad výdělkem splakali letos investoři do ruských a ukrajinských akcií, které potápí válečný konflikt. Ruskou ekonomiku navíc poškozují sankce, k nimž se ještě přidal propad cen ropy, jejíž vývoz spolu s plynem živí státní rozpočet.

„Nejhorší burzy nejsou žádným překvapením, třetinu odepsala ukrajinská burza a 30 procent pak ruská,“ upozorňuje Prandstetter. Nedaří se však ani portugalské a řecké burze, kde investoři přišli o pětinu své investice.

České dluhopisy trumfly akcie

Příliš se letos neradoval ani investor do akcií, které se obchodují na pražské burze. Investice ve výši sto tisíc totiž vynesla necelé dva tisíce korun. Tuzemské akcie tak zaostaly dokonce i za českými státními dluhopisy, které jsou navíc bezpečnější než akcie.

Sázka na jistotu se v tomto roce stala zároveň velmi výnosnou. Cena státních dluhopisů s více než roční splatností se podle indexu Bloomberg/EFFAS zvýšila o necelou desetinu. Ještě více se daří dluhopisům s delší dobou splatnosti. „Cena desetiletého českého vládního bondu od začátku roku vzrostla o rovných 13 procent,“ upřesnil analytik České spořitelny Jan Šedina.

Výnos desetiletých českých státních dluhopisů

Za růstem cen dluhopisů stojí několik faktorů. Ministerstvo financí omezilo vydávání státních dluhopisů a banky mají zároveň k dispozici velké množství peněz. „Je vidět přetlak likvidity na trhu,“ konstatuje hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček. Výnosy z českých dluhopisů tak v současnosti patří mezi nejnižší na světě a jsou na úrovni německých. Na této úrovni mohou zůstat podle Šediny i v následujících několika letech.

Komoditní masakr

Zatímco největším světovým burzám se daří, tak doslova masakr zažívají komodity. V letošním roce směřují komodity podle indexu Bloomberg Commodity Index k 12procentnímu propadu. Index mapuje ceny 22 komodit, jako jsou vzácné a průmyslové kovy, obilniny, ropa, zemní plyn nebo například káva.

Komodity jako celek tak zažijí už čtvrtý ztrátový rok po sobě. Dolů je táhne zejména ropa, která se letos dramaticky propadla. Konkrétně ropa Brent ztratila zhruba 40 procent z ceny na začátku roku. Minulý týden se barel prodával za přibližně 66 dolarů.

Důvodem je přebytek ropy na světovém trhu, který způsobil rozmach těžby z břidlic díky zavedení frakování, jehož pomocí se těží zemní plyn i ropa. USA tak letos mají největší produkci ropy za poslední tři dekády. Na konci listopadu pak pokles cen ropy ještě zrychlil kvůli rozhodnutí ropného kartelu OPEC nesnížit těžbu.

Ceny ropy Brent

Kromě ropy se však propadla rovněž bavlna, a to o 28 procent, rýže o 21 procent a sója o pětinu. Na druhé straně vzrostla kvůli suchu v Brazílii cena kávy o více než 60 procent, nikl posílil o téměř 21 procent a hliník o 11 procent.

Obecně komodity táhne dolů oslabování ekonomik od Madridu přes Moskvu až po Berlín a Peking. Letos Čína, která je největším spotřebitelem kovů a paliv, zřejmě zažije nejpomalejší hospodářský růst od roku 1990. Čínská ekonomika totiž podle odhadů v tomto roce vzroste „pouze“ o 7,4 procenta. „Čínský ekonomický zázrak není tak oslnivý, jak si řada lidí myslela,“ sdělil agentuře Bloomberg Steven Dooley, měnový stratég australské společnosti Western Union Business Solutions.

Směrem dolů zamířila rovněž loňská investiční hvězda – virtuální kryptoměna bitcoin. Loni vyletěla hodnota bitcoinu téměř stonásobně, když vzrostla z 13,56 na téměř 1200 dolarů. Letos ale hodnota bitcoinu spadla od začátku roku ze 757,5 na zhruba 347 dolarů, což představuje více než 50procentní propad.


Čtěte také:

Ruská ekonomika utrpěla v listopadu první pokles za pět let

EBF24

Ekonomický růst Číny zpomalil na pětileté minimum

Varšavská burza ztratila zájem o spojení s Prahou a Vídní

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).