Menu Zavřít

Ceny energií zamířily nahoru

30. 8. 2004
Autor: Euro.cz

PLYN A ELEKTŘINA Přestože se zatím přesně neví o kolik, podraží plyn i elektřina. Plyn ještě letos, elektřina od ledna. Elektrárenská společnost ČEZ minulý týden zveřejnila velkoobchodní ceny elektřiny pro příští rok. I když jde zatím o první nabídku a dominantní výrobce ji bude ještě upravovat podle poptávky, jedno je téměř jisté.

ebf - tip - debata

PLYN A ELEKTŘINA Přestože se zatím přesně neví o kolik, podraží plyn i elektřina. Plyn ještě letos, elektřina od ledna. Elektrárenská společnost ČEZ minulý týden zveřejnila velkoobchodní ceny elektřiny pro příští rok. I když jde zatím o první nabídku a dominantní výrobce ji bude ještě upravovat podle poptávky, jedno je téměř jisté. Ceny elektřiny poletí vzhůru. Podobný vývoj lze čekat i u plynu. Ten navíc podraží už od října. ZÁVISLOST NA SVĚTOVÝCH CENÁCH Ceny plynu mohou už za měsíc poskočit až o deset procent. Většina plynu se do České republiky dováží a jeho nákupní ceny se odvozují od cen ropy na světových trzích. Ty v posledním období strmě rostly. V polovině srpna dosáhly úrovně, která byla téměř o polovinu vyšší než na začátku roku. Ikdyby šly nyní ceny ropy dolů, plyn stejně podraží. Prodejní ceny pro tuzemské zákazníky určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) každé čtvrtletí, a to na základě vývoje nákupů za minulé období. Nové ceny, které budou platit od října, zveřejní do konce tohoto měsíce. Od ledna příštího roku pak lze čekat další nárůst, ale možná jen pro některé zákazníky. Pro největší firmy se spotřebou nad 15 milionů kubíků ročně a výrobce elektřiny či tepla z paroplynových zdrojů se poprvé otevře trh, což znamená, že už nebudou odkázaní na jediného dodavatele. Poprvé si vyberou z konkurenčních nabídek a cenu si smluvně dojednají. Ostatní spotřebitelé budou i nadále patřit mezi chráněné zákazníky. Dodavatel plynu jim tak i nadále nebude moci zvednout cenu nad úroveň, kterou stanoví regulátor. Z první nabídky firmy ČEZ vyplývá, že její odběratelé pořídí elektřinu zhruba o čtrnáct procent dráž než letos. Přestože o zvýšení ceny pro konečné zákazníky zatím nemluví, vyšší náklady na nákup elektřiny si nepochybně promítnou i do svých cen. Se zdražením pro chráněné zákazníky - u elektřiny už to budou jenom domácnosti - počítá i regulátor. „Jestliže nákupní cena silové elektřiny stoupne, musí se to částečně odrazit i v cenách pro domácnosti,“ potvrdil minulý týden předseda ERÚ Pavel Brychta. ELEKTŘINA NEZŮSTANE POZADU**

Zdražení pro konečné zákazníky připouští i skupina ČEZ, do níž kromě elektráren patří i pět z osmi rozvodných společností. „Nelze říci, že elektřina podraží pro všechny naše zákazníky, ale je pravděpodobné, že pro mnohé ano,“ uvedl pro týdeník Profit mluvčí skupiny Ladislav Kříž. Připomněl, že nepůjde o paušální zdražení, protože většina zákazníků (kromě domácností) bude mít individuální smluvní ceny. ČEZ nyní pokrývá elektřinou ze svých elektráren tři čtvrtiny domácí spotřeby. Tři distribuční společnosti, které stojí mimo skupinu - Jihomoravská, Jihočeská a P ražská energetika sice mohou nakoupit elektřinu i jinde, o mnoho levněji ji však zřejmě nepořídí. „ČEZ je pro nás i nadále dominantní dodavatel,“ řekl mluvčí Jihomoravské energetiky Aleš Řiháček.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).