Menu Zavřít

Ceny ropy díky nečekanému růstu zásob v USA prudce klesly

7. 6. 2017
Autor: Hynek Glos

Ceny ropy na světových trzích dnes odpoledne prudce oslabily a severomořská ropa Brent sestoupila hluboko zpět pod 50 dolarů za barel. Ropu srazily údaje o nečekaném růstu vytěžených zásob na americkém trhu, které vyvolaly obavy z prohlubujícího se přetlaku nabídky na předním ropném trhu světa.

Brent krátce po zveřejnění zprávy o zásobách, která vyšla v 16:30 SELČ, ztrácel 3,7 procenta a sestoupil na 48,26 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se propadla o 4,4 procenta na 46,08 USD.

Obchodní zásoby ropy v USA minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) vzrostly o 3,3 milionu barelů. Analytici oslovení agenturou Reuters naopak předpokládali, že zásoby o zhruba 3,5 milionu barelů klesnou. Zásoby benzinu narostly podstatně více, než se čekalo, a totéž se stalo se zásobami nafty a topného oleje.


Přečtěte si komentář k americkému odstoupení od klimatické dohody:

Američané zjišťují, že vlastně nepotřebují prezidenta

Lubomír Heger

ebf - tip - debata


Na počátku týdne ceny ropy vesměs klesaly poté, co několik arabských států v čele se Saúdskou Arábií přerušilo diplomatické vztahy s Katarem, který obvinily z podpory terorismu a destabilizace bezpečnosti v regionu. Katar je stejně jako Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která se spolu s dalšími zeměmi na konci května shodla na prodloužení dohody o omezení těžby do příštího března.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):
BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent srpen 48,26 50,12
New York - Nymex WTI červenec 46,08 48,19

O dalším vlivu na vývoj ceny suroviny také čtěte:

Ceny ropy rostou kvůli napětí mezi arabskými zeměmi a Katarem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).