Menu Zavřít

Ceny ropy padají, americká WTI klesla pod 40 dolarů za barel

1. 8. 2016
Autor: Pixabay.com

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se dnes propadla o zhruba čtyři procenta a poprvé od dubna se dostala pod hranici 40 dolarů za barel. Investoři mají obavy z nadbytečných dodávek suroviny na trh.

Cena WTI sestoupila až na 39,86 dolaru za barel, nejníže od 20. dubna. Později malou část ztrát smazala a vrátila se těsně nad 40 dolarů za barel. Oproti pátečnímu závěru si tak odepisovala 3,8 procenta. Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 18:30 SELČ pokles o 3,5 procenta a nacházela se těsně nad 42 dolary za barel.

Průzkum agentury Reuters minulý týden ukázal, že těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v červenci pravděpodobně stoupla o 100 tisíc barelů denně a dostala se na rekordních 33,41 milionu barelů denně. Přispěl k tomu zejména růst produkce v Iráku.

Investoři se navíc obávají obnoveného růstu těžby ropy ve Spojených státech. Američtí těžaři podle pátečních údajů firmy Baker Hughes v červenci zvýšili počet provozovaných vrtných souprav o 44. To představuje nejvýraznější měsíční přírůstek od dubna 2014.

EBF24

Až do června šly přitom ceny ropy nahoru, když WTI překonala po více než roce hranici 50 dolarů za barel. Během července se ceny WTI i Brentu snížily zhruba o 15 procent. Cena WTI tak zaznamenala nejprudší měsíční pokles za poslední rok.

Půlroční vývoj ceny ropy WTI

Stanou se Spojené státy novou ropnou velmocí? Čtěte:

Ani Venezuela, ani Arábie. Nejvíce ropy se má nacházet v USA

Ropná plošina v USA (Zdroj: čtk)

Čtěte dále:

Ropní giganti hlásí hluboké propady zisků

Proti Rijádu. Američtí těžaři chtějí omezit dovoz ropy

Příjmy zemí OPEC klesly na desetileté minimum


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).