Menu Zavřít

Ceny už nemají kam klesat

29. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Splátky budou letos vytěsňovat leasing

Zaútočit na přední pozice v oblasti pronájmu osobních a užitkových aut se letos chystá ČP Leasing. V jeho čele stojí někdejší ředitel brněnské pobočky Evrobanky Miloš Stibor. Vystudoval ekonomiku řízení strojírenské výroby na VÚT Brno, poté tvořil finanční plány v TOS Kuřim. Krátce se mihl v 1. Brněnské a do roku 1997 dělal bankéře ve výše zmíněném ústavu. Poté se podílel na založení dceřiné společnosti ČP Leasing, v níž je od roku 2000 generálním ředitelem a předsedou představenstva. S Milošem Stiborem hovořil týdeník EURO při kávě nejen o leasingu, ale také o některých aktuálních událostech.

EURO: Jak vznikla myšlenka, že by Česká pojišťovna měla mít vlastní leasingovou společnost? STIBOR: Před pěti lety měla pojišťovna podíly v pěti menších leasingových společnostech a tyto aktivity bylo potřeba nějak synchronizovat. Tak se zrodila stoprocentní dceřiná společnost, kterou jsme založili společně s bývalým kolegou. Projekt se - alespoň doufám - podařil, za rok 2002 jsme dosáhli zisku po zdanění ve výši 42 milionů korun.

EURO: ČP Leasing se loni v pelotonu firem v odvětví umístil na devátém místě. Na jakou příčku se cítíte letos? STIBOR: Na bronz v komoditě nová osobní a užitková auta. Je třeba si uvědomit, že leasingový trh je rozdělen na řadu segmentů. Před námi se umístil například VB Leasing, který se hodně soustřeďuje na nákladní auta a jinou techniku. GE Capital Leasing drží zase prim v ojetinách. My pronajímáme zejména osobní a užitková auta, a pokud vezmeme v potaz jen tuto komoditu, ztráta na vedoucí trojici není nijak veliká. První je ŠkoFIN a jeho pozice je neotřesitelná. Ale CAC Leasing a ČSOB Leasing financují i těžkou techniku a technologie. Jejich obraty v oblasti osobních aut už nejsou tak nedostižné.

EURO: Ojetá auta vás nelákají? Je to stále ještě hodně neobsazený segment. STIBOR: Pronajímali jsme je předloni, v minulém roce jsme už tyto aktivity omezili. Je to příliš riziková záležitost.

EURO: Co mohou klienti od leasingového trhu čekat letos? STIBOR: Odvětví se bude ještě více segmentovat, hodně se asi rozjede splátkový prodej. Ten se od pronájmu liší hlavně tím, že automobil je od začátku ve vlastnictví klienta. Splátky začaly být úspěšné zhruba v polovině loňského roku a letos bude určitě trend pokračovat. Co se týče ceny vlastního leasingu, ta už nemá asi kam klesat. Levnější už služby zřejmě nebudou.

EURO: Co přinese odvětví vstup do Evropské unie? STIBOR: Velké firmy začnou mít větší zájem o operativní leasing, tedy pronájem doplněný o další služby. Důvodem budou daňové aspekty. Dosud česká legislativa pohlíží na nejrozvinutější finanční leasing jako na nájem, pro berní úřady v Evropě je to ale investice, a ta se jako taková obtížněji odepisuje. Pro firmy s pěti a více auty proto zřejmě bude perspektivnější operativní leasing. Děláme ho už roky a získali jsme některé velké klienty jako OMV, GROUP4 Securitas, PSJ Holding a další.

EURO: Pojďme k obecnějším tématům. Jak se díváte jako daňový poplatník na luxusní byty poslanců v Nerudově ulici? STIBOR: Je otázkou, zda by tyto byty měly být v tak vysoké cenové relaci. Zvláště když nejde o hlavní bydlení poslanců, ale jen o služební byty. Nevím, proč by museli poslanci na Malé Straně přespávat, na to mají množství jiných lokalit.

EURO: Vadí vám arbitráže, které proti České republice vede hned několik subjektů najednou? STIBOR: Vadí mi skutečnost, že tyto potíže někdo zavinil, ať vědomě nebo nevědomě, a tento viník není známý. Každopádně jde o vážný problém, který nemusí být jednorázový. Sporů mezi soukromými subjekty, do nichž bude zatažen stát, bude přibývat a stát by se na tuto novou skutečnost měl připravit. K tomu je třeba najmout dobré právníky, kteří by rychle přinesli kladný výsledek.

EURO: Kdo konkrétně by měl najmout tyto právníky? STIBOR: Vláda, respektive ministerstvo, kterého se ta která arbitráž týká.

KL24

EURO: Jak hodnotíte výsledek války v Iráku? Je tlak USA na Sýrii správný? STIBOR: Konflikt proběhl nad očekávání rychle, nyní se uvidí, jaký bude další vývoj. Pozitivní je určitě skutečnost, že výsledky války dávají České republice možnost podílet se na rekonstrukci Iráku. Co se týče tlaku na Sýrii, nemám jednoznačnou odpověď. Chápu ho jako součást nové politiky USA vůči celému regionu.

EURO: Bojíte se onemocnění SARS? Jel byste nyní do Hongkongu nebo do Číny? STIBOR: Cestu bych zvažoval, ale myslím, že celá záležitost se hodně podobá případu nemoci šílených krav. Ještě přednedávnem byl každý nový případ medializován a nyní se už o té nemoci v podstatě nic nedočtete. Rozhodně tím neříkám, že problémy s virem jsou nějaká nafouklá mediální bublina, ale přehnaný strach není myslím na místě.

  • Našli jste v článku chybu?