Menu Zavřít

Cenzura naučila Rusy digitální gramotnosti. Poskytovatelé šifrovacích nástrojů hlásí tisíciprocentní růst počtu uživatelů

15. 3. 2022
Autor: Pixabay
  • Kreml v Rusku zablokoval sociální sítě, aby se na nich nemohly šířit ,lživé‘ informace o invazi na Ukrajinu. Za jejich sdílení hrozí až 15 let vězení

  • Obyvatelé země se proto obrátili na šifrovací aplikace, kde si vyměňují nezávislé zprávy. Zájem Rusů o VPN a nástroje na obcházení vládního firewallu od konce února roste v tisících procent

  • Pro běžnou amatérskou populaci může být používání podobných technologií složité, experti je však vyzývají, aby vytrvali a učili se


Jak bude vypadat Rusko po zákazu sociálních sítí a rychlých občerstvení? Českým internetem se šíří vtipy o tom, jak absence platforem, jež zejména konzervativnější generace vnímají jako symbol úpadku společnosti, promění oblast v zemi zaslíbenou. My totiž na rozdíl od Rusů sociální sítě používat můžeme a často to činíme bezmyšlenkovitě. Pro ně však představovaly především jednu z mála možností, jak se dostat k informacím nezkresleným státní propagandou.

Přesně o to však Kreml nestojí, a proto blokuje v zemi Facebook i Twitter. Jako poslední přišel minulý pátek zákaz Instagramu. Nicméně lidé si vždycky najdou cestičku. Ruští uživatelé internetu Putinovy zákazy porušují a snaží se čerpat nezávislé informace jinde. Mnozí znovuobjevili technologie, jež umožňují cenzuru obcházet a hojně se používají v zemích, jako je Írán a Čína. Tam vládnoucí vrstva omezuje svobodu slova a internetu dlouhodobě.

Někteří IT experti dokonce tvrdí, že Putin mohl neúmyslně motivovat Rusy, aby se začali vzdělávat. To by mohlo vést k masivnímu zvýšení digitální gramotnosti v zemi a umožnit místním, aby se propagandě režimu efektivněji bránili už natrvalo.

Twitter projde velkými změnami. Prostřednictvím decentralizace chce uživatelům dát více svobody, ve hře je i spolupráce s Redditem
Přečtěte si také:

Twitter projde velkými změnami. Prostřednictvím decentralizace chce uživatelům dát více svobody, ve hře je i spolupráce s Redditem

Od začátku invaze na Ukrajinu si Rusové ve velkém stahují aplikace na posílání šifrovaných zpráv. Čím dál více také využívají VPN a jiné nástroje zpřístupňující zablokované stránky – mezi ty v zemi patří hlavně zmíněné sociální sítě. Tak mohou občané pod rouškou anonymity bezpečně sdílet informace o válce na Ukrajině a uniknout tak zákonům, které zakazují šíření informací, jež státní úřady označují za falešné.

Skryté skuliny v cenzuře

Jen v týdnu následujícím po 28. únoru zaznamenaly Google a Apple na ruském území 2,7 milionu stažení aplikací na posílání soukromých zpráv. Podle společnosti SensorTower to představuje ve srovnání s předcházejícím týdnem trojnásobný nárůst poptávky. Totéž potvrzují poskytovatelé VPN připojení. Například švýcarský Proton sdělil CNN, že evidoval až 1000procentní nárůst počtu registrací z Ruska.

Rusové navíc dále ve velkém stahují aplikace na posílání šifrovaných zpráv. Společnost Cloudflare si povšimla počínaje prvním březnem zvýšené frekvence chatování přes Messenger i WhatsApp, který má v zemi už 68 milionů aktivních uživatelů. Postupně také čím dál více lidí začalo z anonymních adres navštěvovat Twitter, Instagram, YouTube a TikTok. Největší úspěch ale zažívá v Rusku aplikace Signal, jejíž systém šifrování zpráv se obecně považuje za jeden z nejbezpečnějších vůbec. SensorTower uvedl, že Signal byl minulý týden v zemi stažen 132 tisíckrát, což je o 28 procent více než ve dnech před válkou.

Telegram, který rovněž slouží k posílání soukromých zpráv, si za stejnou dobu stáhlo půl milionu lidí, v tomto případě se však jedná o pokles. Zmíněnou aplikaci Moskva nijak neblokuje z jediného důvodu – kromě odpůrců režimu se tam ve velkém domlouvají i jeho příznivci.

Během posledních týdnů Rusové rovněž více spoléhají na anonymizaci prohlížení internetu. Stránka Tor, která kódování prohlížeče provádí, odhadla, že od počátku konfliktu skrze její tajné servery připojené k decentralizované síti navštěvovaly zakázané weby tisíce nových uživatelů z Ruska. Stránku využívají především k prohlížení Twitteru, jenž se rychle přizpůsobil a po vzoru Facebooku přidal na svůj web speciální stránku určenou pro přístup z Toru.

Jako kočka a myš

Sascha Meinrath, profesor komunikace na Penn State University, dodává, že už asi dva měsíce pozoruje ze strany Rusů rapidně rostoucí zájem o nástroj jeho společnosti Lantern, jenž sloužící k obcházení vládního firewallu. Meinrath tvrdí, že od ledna se počet ruských aktivních uživatelů uvedeného softwaru zvedl z pěti na 120 tisíc. Celkově jej pak ve světě používají dva až tři miliony lidí, přičemž většina z nich se připojuje z Číny a Íránu.

„Stahují si všechno, co maskuje, kdo jste a na co se díváte,“ shrnul profesor. „Na Telegramu si pak vzájemně radí, co dalšího ještě použít.“ Zkušenější IT technici už podle něj vědí, jak zkombinovat více nástrojů a dosáhnout maximálního utajení. Pomocí Lanternu například obchází zákon a skrze Tor následně zametají stopy. Význam soukromí totiž citelně narostl ve chvíli, kdy Kreml zadržel tisíce lidí za protesty proti invazi na Ukrajinu, a začal vyhrožovat všem, kdo nasdílí ,lživé‘ informace o válce, až patnácti lety vězení.

Expertka na digitální právo z kanceláře Access Now,Natalia Krapiva poukazuje na to, že Moskva omezuje svobodu na internetu už léta, a tak si Rusové už dávno zvykli hledat cestičky v systému. Vláda se proto už dříve snažila zablokovat poskytovatele VPN servisu a Tor, nicméně se jí to nedařilo. Sama Krapiva pak přirovnává závody vlády a počítačových firem ke hře na kočku a myš.

„Pokud jde o cenzuru, jediní, kdo to skutečně dokážou, jsou Číňané,“ řekl serveru ABC News Serge Droz, hlavní bezpečnostní inženýr ve švýcarské společnosti Proton. Tam totiž vláda už v době zavádění internetového připojení myslela na potenciální možnosti jeho kontroly.

Nicméně, když selhaly pokusy o zablokování, rozhodli se Putinovi příznivci servery odolné vůči cenzuře napadat aspoň slovně. Například o společnosti Signal tvrdí, že provádí hackerské útoky, což její představitelé radikálně odmítají a označují součást za dezinformační kampaně.

Evropské vozítko se na Mars nepodívá ani letos. Vesmírná mise doplatila na agresi Ruska
Přečtěte si také:

Evropské vozítko se na Mars nepodívá ani letos. Vesmírná mise doplatila na agresi Ruska

Pokud se totiž Rusové sami vzdají technologií na obcházení firewallu, umožní to Putinovi získat kompletní informační monopol v celé zemi. A ačkoli zájem o zprávy zvenčí roste, pořád se jedná spíše o tisíce lidí tam, kde by bylo třeba milionů.

„Většinová populace o těchto nástrojích často ani neví. Pro úplné amatéry může být jejich používání složité, a pokud nemají vůbec žádnou digitální gramotnost, učit se s těmito programy pro ně představuje výzvu. Nicméně doufám, že vytrvají a budou se dál vzdělávat,“ říká Krapiva.

Čím častěji, tím lépe

Další právníci upozorňují, že podobné platformy by lidé měli využívat i k neškodným aktivitám, aby nezískaly pověst prostředků sloužících k podvratné činnosti. Jestliže totiž budou na VPN kontrolovat maily nebo sledovat filmy, tak režim zátah proti poskytovateli sítí ospravedlní podstatně hůře. A navíc ve větším množství dat se budou stopy nezákonných aktivit i o to hůře hledat.

„Čím více budou běžní uživatelé používat technologii odolnou vůči cenzuře pro každodenní činnosti, tím lépe,“ řekl John Scott-Railton, výzkumník v oblasti bezpečnosti a dezinformací z Citizen Lab na Torontské univerzitě. Meinrath s ním souhlasí a dodává, že v Rusku začíná postupný přerod – jeho obyvatelstvo totiž bude donuceno se plošně stát velice technologicky zdatnou populací.


Vážení čtenáři, situaci na Ukrajině se věnujeme napříč servery, které spadají pod našeho vydavatele, společnost Internet Info. Nabízíme vám výběr některých textů:

POMOC PRO UPCHLÍKY

DOPADY NA ČESKÝ PRŮMYSL

EKONOMICKÉ SOUVISLOSTI

IT A KYBERBEZPEČNOST

ebf - tip - debata

RADY NEJEN PRO RODIČE

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).