Menu Zavřít

Cenzura, nebo boj o data? LinkedIn je jen začátek

15. 11. 2016
Autor: Profimedia.cz

Lidé sociálním sítím svěří leccos: vzdělání, pohlaví, záliby i s kým nejčastěji komunikují. Facebook a podobné služby jdou po osobních datech a ta, pokud skončí v nesprávných rukou, nabízí možnost zneužití jak v marketingu tak v politice. Rusové chtějí, aby data jejich občanů končila výhradně na jejich území. Doplatit na svou dosavadní politiku má nyní LinkedIn. Následovat mohou Facebook a Twitter.

Politické zneužití důvěrných informací představuje v době vyhrocených velmocenských vztahů ožehavé téma. Rétorika technologických společností přitom míří jasným směrem: sdělujte své informace pravdivě, imaginární a falešné profily hodláme (na udání) mazat. Vize „otce zakladatele“ Marka Zuckerberga směřuje k větší transparentnosti a těm, co o sobě hodlají něco skrývat, na Facebooku jednoduše „pšenka nepokvete“.

Kde ale nakonec končí data uživatelů? V případě soukromého e-mailu Hillary Clintonové citlivé státní informace zamířily do rukou Googlu (ten se však tváří, jako by nic). Z nedostatku obezřetnosti uživatelů tak jasně profitují technologické korporace, což vadí Rusům, protože jde většinou o americké společnosti.

Přečtěte si, proč Německo vyšetřuje Facebook a jeho šéfa Zuckerberga:

Němci vyšetřují Facebook a Zuckerberga. Vadí jim šíření nenávisti

Mark Zuckerberg

Rusové ze špionáže obviňují kdekoho: kromě sociálních sítí obecně to byla například i populární herní aplikace Pokemon Go. Nyní, rok od schválení dodatku zákona o osobních údajích ukládajícího zahraničním společnostem povinnost skladovat data ruských občanů na území Ruské federace, se schyluje k prvnímu exemplárnímu trestu. Roli oběti má sehrát sociální síť sdružující profesionály LinkedIn. Ta má v Rusku něco přes šest milionů uživatelů a podle rozhodnutí místních soudů z minulého týdne nic nebrání tomu, aby byly její služby zcela zablokovány. LinkedIn se totiž stejně jako Facebook či Twitter nestihl anebo nechtěl nové legislativě přizpůsobit.

Boj o data s příchutí cenzury

Některá tuzemská média mluví v souvislosti s ruským zákazem LinkedInu o cenzuře sociálních sítí či dokonce o novém budování „železné opony“. Renomé Facebooku (a jiných) coby liberálního prostoru pro uveřejňování vlastního názoru tak trochu vyvrací konzervativní list Breitbart s poukazem na odliv německých uživatelů stavících se kriticky k migrační politice Angely Merkelové. Web časopisu Fortune o situaci informuje střízlivěji. Podle něj by v případě, že nedojde k dohodě, měly ruské úřady LinkedIn zablokovat již během tohoto týdne. Internetový zprostředkovatel turismu Booking.com již oznámil, že některé své servery do Ruska přesune. Podle dalších se již k podobnému kroky odhodlaly Google, Apple či Viber.

Pravdou může být, že na ruských snahách dostat (alespoň na svém území) sociální sítě pod kontrolu sehrálo určitou roli i odhalení Spojenými státy stíhaného whistleblowera a bývalého insidera CIA Edwarda Snowdena. Ten na využívání a monitoring sociálních médií ze strany britských a amerických tajných služeb upozornil již v roce 2013.

ebf - tip - debata


Také si přečtěte:

Facebook spustil svoji firemní verzi

Facebook rivalem pro eBay. Spouští službu Marketplace

Twitter hlásí další ztráty. Propustí 9 procent zaměstnanců


A jelikož LinkedIn podle ruského úřadu pro telekomunikace Roskomnadzor nakládá i s daty Rusů, kteří v něm registrováni nejsou (například získá jejich údaje tak, že vám po vzoru Facebooku doslova „vyluxuje“ e-mailovou schránku), může být ruská iniciativa pouze snahou mít data občanů alespoň teoreticky v případě potřeby pod kontrolou.

Podle spekulací serveru Hackernews si LinkedIn naběhl na „vidle“ sám svou příslovečnou „děravostí“ v oblasti kybernetické bezpečnosti. V roce 2012 mu například uniklo více než 117 milionů uživatelských jmen i s hesly. Ironií přitom je, že z útoku na Linked je obviňován ruský hacker Jevgenij Nikulin, který byl nedávno zadržen v Praze. Doma v Rusku mu však překvapivě podle všeho úřady život nikterak nekomplikovaly.

Zlepší Amerika s Trumpem v čele své vztahy s Ruskem? Přečtěte si o tom:

Trumpova zahraniční politika: realismus a zlepšení vztahů s Ruskem

Donald Trump

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).