Menu Zavřít

Čepro lepší podmínky nedá

9. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Velikost obchodů uzavíraných SSHR ročně její nový předseda tají

EURO: Jak budete reagovat na loňskou, závažně kritickou zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), která poukázala na mnohá pochybení Správy státních hmotných rezerv (SSHR)? ZABO: Pochybení zjištěná NKÚ již byla odstraněna. Týkala se nedostatků v inventarizacích majetku. Jak formálních, jako jsou chybějící podpisy na inventurních seznamech, tak systémových, jako jsou uzavření dohod o hmotné odpovědnosti k majetku situovanému u ochraňovatelů nebo účast odpovědného zaměstnance správy při provádění inventarizace majetku u ochraňovatelů. Náprava byla provedena i ve zjištěných nedostatcích v oblasti účetnictví způsobených částečným nesouladem evidence nemovitostí správy se stavem vedeným v katastru nebo použitím nesprávného kurzu při přepočtu zahraničních měn. A také u nedostatečné aktivity příslušných organizačních útvarů správy při řešení evidentně nedobytných pohledávek. Účinnost přijatých opatření bude vyhodnocena do konce března.

EURO: Někteří politici označili tento nález NKÚ za nejzávažnější v celé historii jeho existence. SSHR měla například ukládat své finanční prostředky místo u centrální banky u soukromých bank, konkrétně u J&T Banky, kde většina z nich nebyla kryta pro případ krachu takového soukromého finančního ústavu. Už jste všechny finanční prostředky převedli na účty ČNB? ZABO: Do konce roku 2006 byly převedeny všechny finanční prostředky v české měně do ČNB a požádali jsme o zřízení účtů v cizí měně. Nyní ČNB připravuje příslušnou smlouvu, která bude brzy uzavřena, a následně budou finanční prostředky z obchodních bank převedeny na účty v cizí měně u ČNB. Předpokládám, že se tak stane nejpozději do konce tohoto měsíce.

EURO: Jaké jsou celkové roční příjmy a výdaje SSHR? Proč jen malá jejich část je veřejně známá z rozpočtu? ZABO: Rozpočet SSHR je přibližně 1,9 miliardy korun. Roční obrat se může pohybovat i kolem dvaceti miliard, a to v závislosti na nutnosti obměňovat komodity, které ochraňujeme. Část těchto obchodů je plánovaných, protože se musejí některé komodity, například potraviny nebo motorová paliva, pravidelně obměňovat, aby se neznehodnotily. Někdy ale třeba nakupujeme či prodáváme neplánovaně, protože je na trhu příznivá cena pro takový obchod. SSHR neodvádí prostředky získané z prodejů ochraňovaných komodit do státního rozpočtu, ale na zvláštní účet, ze kterého jsou zase hrazeny další nákupy. Jeden rok bychom totiž do státního rozpočtu třeba odvedli o deset miliard více, než z něj budeme čerpat, ale druhý rok zase máme o deset miliard větší výdaje než příjmy. Je třeba si uvědomit, že fakticky nejde o nákup nové komodity, ale jen o obměnu.

EURO: Jaký je plánovaný obrat pro letošní rok? ZABO: Plán nákupu a prodeje státních hmotných rezerv je v režimu vyhrazené, takže vám to nemohu říci.

EURO: Jak jste vyřešili smlouvu se společností Union Consulting, která pro SSHR zajišťuje skladování leteckých paliv v Heřmanově Městci? Podle informací zveřejněných na serveru Aktuálně.cz platí SSHR této firmě za skladování o deset korun na kubický metr více, než kdyby tuto komoditu skladovala u státní společnosti Čepro. ZABO: Tato informace neodpovídá skutečnosti. Je-li Čepro ochotno pro nás letecký petrolej skladovat za nižší cenu, než platíme firmě Union Consulting, pak ho velmi rádi necháme skladovat Čepro! Ale garantuji vám, že Čepro nám lepší podmínky nedá. Realita je totiž taková, že ceny sjednané s Union Consulting vycházejí z těch, které máme sjednané se společností Čepro jakožto naším generálním ochraňovatelem ropných produktů.

EURO: Kolik ročně platíte společnosti Union Consulting za provozování skladu a s tím spojené skladování a ochraňování? ZABO: V roce 2006 to činilo 19 milionů 419 tisíc korun bez DPH.

EURO: Jak velké jsou skladovací kapacity v Heřmanově Městci? ZABO: Čtyřicet tisíc metrů krychlových.

EURO: Jaký objem ropných produktů pro vás Union Consulting skladuje? ZABO: Objem ropných produktů během roku odpovídá vývoji nákupů, spotřeby, uskutečňování obměn a v neposlední řadě pravidelnému a ze zákona předepsanému provádění revizí a údržby skladovacích kapacit. V průměru je roční obsazení kapacity kolem 80 procent.

EURO: Ty prostory jsou ve vlastnictví SSHR. Kolik naopak platí společnost Union Consulting za jejich pronájem? ZABO: Společnost Union Consulting za pronájem skladu nic neplatí, ale nesmí používat sklad k jiným účelům než ke skladování a ochraňování leteckého petroleje SSHR.

EURO: Společníky Union Consulting jsou Zdeněk Sedmík a Alojz Uherec, dle serveru Aktuálně.cz bývalí manažeři státního podniku Čepro. ZABO: Již jsem zadal, aby mi kolegové připravili detailní informace o smlouvách s firmou Union Consulting a o lidech, kterým patří. Zde je možná náš problém. Kdyby se ukázalo, že spolupracujeme s osobami, které mají problematický vztah ke státu a přitom pro nás ochraňují strategické rezervy, budeme to muset změnit. Možná budeme do budoucna vyžadovat, aby naši partneři předkládali nějaké bezpečnostní certifikáty, které by dokládaly, že jsou způsobilí pracovat pro Správu státních hmotných rezerv.

EURO: Chystáte na SSHR nějaké personální změny? ZABO: Zatím jsem jen odvolal místopředsedu úřadu Stanislava Svobodu a na jeho místo jmenoval Ferdinanda Jacka. V případě pana Svobody byla zřejmá politická odpovědnost za zjištění NKÚ a za pasivitu úřadu v době novoroční ropné krize. Za řadu konkrétních věcí samozřejmě osobně nemohl, ale nesl za ně jako vedoucí SSHR v době po odvolání minulého předsedy odpovědnost. Nepřišel jsem s tím, že budu někoho vyhazovat. Chci však zracionalizovat činnost SSHR, nelíbí se mi, jak se vyvinuly některé struktury. Chci, aby tento úřad byl nejen skladníkem, ale také dobrým obchodníkem. Máme na starosti financování, obměnu, záměnu, půjčky, uvolnění, nájem, prodej, skladování, ochraňování a kontrolu státních hmotných rezerv. Naše role je aktivně garantovat koncepci a realizaci hospodářských opatření pro krizové stavy. A z toho mohou vyplynout nějaké personální změny, přestože se někomu nemusejí líbit.

EBF24

EURO: Co vnímáte jako své hlavní konkrétní úkoly pro nejbližší měsíce? ZABO: Jedním z nejdůležitějších úkolů je příprava ucelené koncepce nouzových zásob ropy, kterou SSHR zpracovává pro vládu ČR. V nejbližší době mne také čeká podpis mezivládní dohody o skladování slovenských nouzových zásob ropy na našem území.

Ladislav Zabo (56) Vystudoval VŠE Bratislava a začínal jako ekonom ve státním podniku Vihorlat ve Snině. V roce 1978 přešel z Vihorlatu na federální ministerstvo financí a v roce 1983 se stal vojákem z povolání s výkonem funkce na ministerstvu financí. Měl na starosti financování obrany a bezpečnosti. V roce 1993 byl zmocněncem pro dělení majetku federálního ministerstva vnitra. V roce 2002 byl propuštěn do činných záloh, ale ředitelem odboru financování obrany a bezpečnosti na ministerstvu financí zůstal až do roku 2005. Pak se stal ředitel odboru financování kapitol státního rozpočtu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).