Menu Zavřít

Černý jestřáb opět sestřelen. Češi starší Black Hawky nechtějí

31. 8. 2016
Autor: CC BY 2.0: Martijn via Flickr

Pokud by šlo pouze o pořizovací cenu, nabídce americké společnosti Pinnacle Solutions nedokázal nikdo konkurovat. Firma válečného veterána Mikea Duranta, jehož příběh popisuje dílo Černý jestřáb sestřelen, chtěla Praze prodat repasované helikoptéry Black Hawk MH-60. Ministerstvo obrany s ní však v tendru za 10 miliard už dál nepočítá.

„Nešlo o nabídku na úrovni vláda–vláda, kterou požadujeme,“ vysvětluje odmítavý postoj české strany Jana Zechmeisterová, mluvčí ministerstva obrany. Protože chce obrana dvanáct nových víceúčelových vrtulníků západní výroby pořídit na základě mezivládní dohody, potřebuje, aby výrobci získali podporu svých zemí.

„Oslovili jsme vládu USA a dostali jsme dvě nabídky,“ přiblížil týdeníku Euro Daniel Koštoval, náměstek ministra obrany pro vyzbrojování. Dodává, že vláda Spojených států se od nabídky Pinnacle Solutions distancovala. Podpořila naopak firmy Bell Helicopter a Sikorsky-Lockheed Martin.

Mike Durant, majitel Pinnacle Solutions, zatím nechtěl zprávu komentovat. Ze Spojených států napsal, že se bude chtít se zástupci českého ministerstva obrany sejít před zahájením Dnů NATO v Ostravě, které proběhnou v polovině září.

Praze nabízel repasované stroje Black Hawk MH-60 pocházející z přebytků americké armády. Díky tomu, že nejde o úplně nové vrtulníky, byla by jejich cena zhruba o polovinu nižší než v případě konkurence. V kontraktu s odhadovanou cenou přesahující 10 miliard korun tak kromě amerického dua Bell Helicopter a Sikorsky-Lockheed Martin zůstává už jen jihokorejská společnost Korean Airspace Industries a evropské skupiny AgustaWestland a Airbus Helicopters.

Dále čtěte:

Tálibán afghánské vrtulníky sestřelil, Praha je opraví

EBF24

Sobotka a Orbán chtějí jednat o unijní armádě

Radary obraně nabízejí Francouzi, Izraelci a Švédové


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).