Menu Zavřít

ČERNÝ TÝDEN 

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ

Elektrárenská společnost ČEZ má za sebou nepříjemný týden. Ve středu 17. listopadu zpochybnil Krajský soud v Praze legitimitu jejích nynějších šéfů. O den později ohlásila nizozemská investiční banka Delta Lloyds, že se zbavila akcií ČEZ kvůli rizikům spojeným s dokončením elektrárny Temelín.

Prodej 180 tisíc kusů akcií v tržní hodnotě 350 tisíc eur (12,7 milionu korun) doprovodila banka dopisem, v němž dává za pravdu ekologickým aktivistům. „Rozhodli jsme se, že naše sociální odpovědnost je prioritní. Dokud bude ČEZ trvat na dokončení projektu Temelín, nehodlá Delta Lloyds do firmy investovat, uvedl v dopise adresovaném mezinárodní agentuře World Information Service on Energy ředitel správy aktiv banky J. F. Van der Veer.

Krajský soud v Praze vyhověl žalobě minoritních akcionářů a rozhodl, že lednová mimořádná valná hromada ČEZ je kvůli procesním záležitostem neplatná. Došlo při ní ke kompletní výměně vedení společnosti. Změny prosadilo ministerstvo průmyslu a obchodu a do dozorčí rady i představenstva zasedli lidé blízcí sociáln í demokracii (EURO 2/1999).

CIF24

Rozsudek dosud nenabyl právní moci a společnost ČEZ se odvolala. Pokud ovšem vrchní soud potvrdí krajské rozhodnutí, bude muset odejít nejen současný šéf Milan Černý, ale i celé představenstvo a dozorčí rada. O uvolněných místech by pak znovu musela hlasovat valná hromada. Stát zastupovaný ministerstvem má v elektrárenské společnosti dvoutřetinový podíl. (Podrobnosti o privatizaci ČEZ na straně 24.)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).