Menu Zavřít

Červ a soudy

21. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Microsoft

KL24

PRAHA (oh) – Obrazně i doslova horké léto zažívá největší softwarová firma světa Microsoft. V Americe prohrála soud a musí zaplatit pokutu více než půl miliardy dolarů, kvůli monopolnímu chování se na ni chystá Evropská komise, a do toho všeho musel Microsoft čelit novému viru, který měl napadnout jeho servery.
Federální soud v Chicagu předminulý týden rozhodl, že Microsoft ve svém internetovém prohlížeči Internet Explorer neoprávněně používal patentovaný software. Kalifornské univerzitě a společnosti Eolas Technologies proto musí na ušlých poplatcích zaplatit 520,6 milionu dolarů (více než patnáct miliard korun), firma se však hodlá podat proti rozhodnutí odvolání. Ani na starém kontinentu nečeká Microsoft nic příjemného, Evropská komise zesílila obvinění z monopolního chování na trhu, za což softwarovému gigantu hrozí pokuta až deset procent z celkového obratu, přes tři miliardy dolarů. Na domácím trhu ve Spojených státech firma většinu svých potíží vyřešila, ale v Evropě se prý Microsoft pokouší nekale ovládnout trh serverů a audiovizuálních přehrávačů (více o Microsoftu na straně 62).
Naopak poměrně úspěšně odvrátila firma útok nového počítačového viru - červa Blaster. Ten měl využít slabin v operačních systémech Windows 2000 a XP a napadnout servery. Microsoft však nejdůležitější server vyřadil z provozu, vir tudíž neví, kudy vést útok a červ se šíří jen z jednotlivých počítačů v rámci internetu. Blaster tak poškodil především domácnosti, celosvětově se hovoří zhruba o jednom a čtvrt milionu napadených počítačů.
Igor Hák ze serveru Viry.cz tvrdí, že červ se po síti začal šířit tak rychle jako žádný vir v minulosti. „Na rozdíl od virů, které se šíří elektronickou poštou, totiž nemusí čekat, až si uživatel otevře svou e-mailovou schránku, Blasteru stačí zapnutý počítač se zmíněným operačním systémem,“ řekl Hák týdeníku EURO. Jak Hák dodal, měl každý infikovaný počítač vysílat na server Microsoftu čtyřicetibajtový paket každých 20 milisekund. „To zhruba odpovídá poměru jedné plné diskety za minutu, čímž by každý počítač na server „chrlil“ každou hodinu 60 disket dat. Pokud by takových počítačů bylo tisíc, pak by zřejmě neexistovala obrana,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?