Menu Zavřít

Cerva chce prodat sklárny Crystalite ve Světlé. Konkrétního zájemce zatím nemá

4. 6. 2018
Autor: Tomáš Novák/Euro

Podnikatel Lubor Cerva oznámil záměr prodat sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou, jejichž je jediným vlastníkem. Pracuje v nich přes 800 lidí. Konkrétního zájemce zatím nemá, prodej závodu je v samotném počátku, uvedl podnikatel. Svou druhou sklárnu v Květné si Cerva hodlá nechat. Loňský obrat obou skláren v součtu převýšil 1,2 miliardy korun.

„Po téměř deseti letech vnímám, že svoji vizi, s níž jsem provoz ve sklárně obnovoval, jsem již naplnil,“ uvedl Cerva k záměru prodeje. Zkrachovalý světelský závod Sklo Bohemia Cerva koupil v roce 2009. Strojní výrobu skla v něm obnovil na podzim stejného roku. Sklárny nyní fungují pod názvem Crystalite Bohemia. Jak uvedla firma, investice do modernizace sklářské výroby a navýšení její kapacity uskutečněné v uplynulých letech posunuly světelský závod mezi světovou špičku producentů nápojového a dekoračního skla.

Majitel předpokládá, že potrvá minimálně rok, než bude uzavřen prodej světelských skláren. Jejich očekávanou cenu ani to, jaké konkrétní obchodní partnery hodlá s nabídkou oslovit, nyní neupřesnil. Chystaná transakce nebude mít podle Cervy přímý ani nepřímý vliv na současné fungování výroby ani na zaměstnanost v obou sklárnách, které dohromady dávají práci více než 1000 lidí.

Prezident Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR Petr Mazzolini předpokládá, že světelský závod může být v této době úspěšně prodán. „Myslím si, že lze najít poptávku po této nabídce a že to bude výhodné pro obě strany,“ řekl. Upozornil, že Crystalite není členem asociace.


Skleněné nebe. Lubor Cerva nasměroval Crystalite k prudkému růstu

 Majitel Crystalite Bohemia Lubor Cerva


Sklářský průmysl v Česku je na tom teď dobře, uvedl Mazzolini. „Nejen v tuhle chvíli, ale i v loňském roce jsme zaznamenali velmi dobré přírůstky v prodejích. Obraty se zvyšují,“ uvedl. Řada skláren se podle něj sice musela vyrovnávat s omezením exportu, co se týče ruského trhu, ale byly schopné najít alternativy jinde, třeba na Blízkém a Dálném východě.

Do společnosti Crystalite Bohemia, s.r.o., podnikatele Cervy patří sklárny ve Světlé i v Květné. Světelské sklárny se zaměřují na linkovou výrobu nápojového a dekoračního skla, zatímco sklárna v Květné na Uherskohradišťsku se věnuje ruční výrobě skla a dekoraci výrobků z obou závodů. Sklo vyváží Crystalite do více než 80 zemí světa. Sklárna v Květné, kterou si nynější majitel nechá, zahájila výrobu v roce 1794 a je jednou z nejdéle fungujících skláren v zemi.

Světelské sklárny Sklo Bohemia s 1100 zaměstnanci byly součástí zadlužené sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT). Výroba v nich skončila v září 2008 a na majetek byl později prohlášen konkurz. Světelský závod koupila firma podnikatele Cervy. Produkce postupně stoupala. Minulý rok vzrostl celé firmě Crystalite Bohemia obrat v meziročním porovnání zhruba o 190 milionů a převýšil 1,26 miliardy korun.

MMF24

Dále čtěte:

Zázrak na Sázavě. České sklářství znovu prosperuje

Textilka Veba čelí insolvenci. Zachránit ji má investor Moťka


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).