Menu Zavřít

Červený fantom dopaden

30. 7. 2010
Autor: Euro.cz

Kriminalita

Přes tři roky se skrýval v zahraničí. Zprávy o něm přicházely ze Švýcarska i z rakouských Tyrol. Tomáše Pitra, v Česku nadvakrát odsouzeného obchodníka s kontroverzní pověstí, milovníka červených svetrů a bílých mokasínů, nakonec polapila švýcarská policie. Podle oficiálních zpráv byl zatčen minulé pondělí před půlnocí v hotelu Kempinski ve Svatém Mořici. Podle druhé verze ho švýcarští ochránci zákona zatkli až druhý den ráno na procházce s manželkou a švýcarským právníkem.
Každopádně skončil ve vazební věznici – podle zdrojů týdeníku EURO v hlavním městě kantonu Graubünden-Churu. K podílu na jeho dopadení se přihlásil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, který dal tip švýcarským kolegům. „Pro Pitra je to dobře, švýcarské soudy určitě správně vyhodnotí jeho případ. Co je mu tady kladeno za vinu, se prostě nestalo,“ říká Pitrova „pravá ruka“ Pavel Šrytr.
Česká justice má ode dne zatčení 18 dní na to, aby Švýcarům předala dokumenty potřebné k vydání. Je překvapivé, že se na podobnou alternativu předem nepřipravila, když je na Pitra vypsán mezinárodní zatykač už od roku 2007.
Kolem případného vydání podnikatele do mateřské země se vznáší spousta otazníků. Je nadmíru pravděpodobné, že kvůli daňovým podvodům, za které byl v Česku odsouzen v roce 2007 k pětiletému žaláři, se tak nestane. Zatykač byl totiž vydán pro trestný čin, který ve Švýcarsku deliktem není. Navíc celá kauza nelibě zavání, Pitr byl odsouzen, přestože berní úřad žádnou škodu nevyčíslil. Na to konto podala na jaře v jeho prospěch stížnost pro porušení zákona ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.
Mnohem větší šance se ale české justici naskýtají, pokud bude o vydání Pitra žádat kvůli podezřelým obchodům s akciemi Setuzy. Letos na jaře totiž nabyl právní moci rozsudek, který jej poslal na šest let do vězení. A nemůže to ovlivnit ani Pitrovo dovolání k Nejvyššímu soudu.
Jak dlouho bude vydávací proces trvat a nakolik bude úspěšný, je nyní nezodpověditelné. Ale jedno je jisté, všichni dobře vědí, že Pitr hodně ví…

WT100

Tomáš Pitr (39)
Nedokončený průmyslovák začínal jako dvacetiletý obchodovat s tuzexovým rumem. V polovině 90. let koupil část někdejšího podniku Balírny, z něhož se vyvinula pozdější Marila (firmu prodal v roce 2007). V minulosti byly v Pitrově „impériu“ i konzervárny Seliko (od roku 2000 v likvidaci). Jeho skupina pravděpodobně stále kontroluje Moravský lihovar Kojetín nebo elektrárnu Energy v Ústí nad Labem. V roce 2000 Pitr se společníky ovládl po pádu IPB za nejasných okolností společnost Setuza. Skupina kolem Pitra firmu kontrolovala do září 2006. Tomáš Pitr oficiálně nikdy nic nevlastnil a jako poradce ho platil Moravský lihovar Kojetín. Oficiálně bezmajetný fanatický lyžař – a kvůli jednomu ze synů i cestovatel vlaky – jezdil ve Ferrari F430 a v Porsche Cayenne.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).