Menu Zavřít

Červnová inflace byla nižší, než ČNB očekávala

12. 7. 2017
Autor: Archiv Euro

Červnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než očekávala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to ředitel měnové sekce Tomáš Holub. Meziroční růst spotřebitelských cen v červnu zpomalil na 2,3 procenta z květnových 2,4 procenta. Důvodem rozdílu mezi inflací a odhady ČNB byly podle Holuba stejnou měrou ceny potravin a pohonných hmot.

Odchylka inflace od prognózy se tedy proti dubnu a květnu dále zvětšila, avšak jen nepatrně, upozornil Holub. Lehce vyšší proti predikci nadále byla jádrová inflace, tedy ceny očištěné o sezonní vlivy a ceny pohonných hmot. V ní se už delší dobu projevuje pokračující růst domácí ekonomiky a zvýšená dynamika mezd. Naopak již odeznívá proinflační vliv dovozních cen, a to kvůli posílení kurzu koruny po ukončení kurzového závazku ČNB v kombinaci se zpomalením růstu výrobních cen v eurozóně pozorovaným v posledních měsících.


Přečtěte si více o aktuální míře inflace:

Inflace zpomalila růst na 2,3 procenta. Rostly hlavně ceny potravin

 Ilustrační foto


Zveřejněná data představují mírné protiinflační riziko pro naplnění stávající prognózy ČNB, uvedl Holub. Toto protiinflační riziko má přitom povahu převážně vnějších nákladových šoků, zatímco domácí ekonomika podporuje setrvání inflace na zvýšených hodnotách.

Index spotřebitelských cen Zdroj: ČSÚ

CIF24

Podle prognózy ČNB se má inflace ve zbytku letošního roku nadále pohybovat v horní polovině tolerančního pásma. K cíli se pak vrátí počátkem příštího roku. Důvodem očekávaného zmírnění inflace bude zvyšování dynamiky produktivity práce, která tak bude ve zvýšené míře vyvažovat domácí nákladové tlaky plynoucí z robustního růstu mezd a ekonomické aktivity. Současně se obnoví protiinflační působení dovozních cen, a to v důsledku dalšího zvolnění růstu cen zahraničních výrobců v kombinaci s prognózovaným posílením kurzu koruny, uzavřel Holub.

Čtěte dále:

Úroková sazba zůstává rekordně nízká, zvýšení ČNB předpokládá ve třetím čtvrtletí

Tržby v maloobchodu rostou. Nejvíce e-shopům

Inflace v eurozóně dál zpomaluje. V červnu se ale snížila méně, než se čekalo


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).