Menu Zavřít

Češi budou hledat uran v Kazachstánu

13. 12. 2016
Autor: Alberto Otero Garc via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Společnost Uranium Industry se sídlem v Praze podepsala se společností Kazatomprom dohodu na rozvoji spolupráce na území Kazachstánu. Firma bude pracovat na tamním průzkumu uranových nalezišť a zpracování rudy.

Dohodu v Astaně podepsal předseda představenstva společnosti NAC Kazatomprom Askar Žumagalijev se šéfem Uranium Industry Milanem Klečkou. Předmětem memoranda je rozvoj dlouhodobé spolupráce s cílem realizace projektů v jaderně-palivovém cyklu. Hlavní důraz bude kladen na otázky geologického průzkumu, těžby a zpracování uranu, rekultivace, marketingu a prodeje uranové produkce.

Kde přesně by mohla česká firma uran těžit, však zatím firma neprozrazuje. „Jednání o široce koncipované a těsné spolupráci mezi našimi společnostmi intenzivně probíhají a mají důvěrný charakter. Konkrétní forma dohody bude zveřejněna po podpisu smluv u příležitosti zahájení výstavy EXPO 2017 v Astaně,“ odpovídá na otázky Euro.cz člen představenstva Uranium Industry Martin Kadlec.


Přečtěte si o další spolupráci v uranovém průmyslu:

S úložištěm jaderného odpadu Česku pomohou Finové

 Úložiště jaderného odpadu.


Dohoda na průzkumu, možné těžbě, zpracování a prodeji kazašského uranu přichází jen týden po setkání premiéra Kazachstánu Bakhytzhana Sagintayeva s ministrem průmyslu a obchodu České republiky Janem Mládkem.

Ministr jednal o možnostech spolupráce tuzemských firem na kazašských energetických či strojírenských projektech. Objem obchodu Kazachstánu s Českou republikou dosáhl za tři kvartály letošního roku 199,4 milionu dolarů, tedy asi 5,1 miliardy korun. Kazachstán je také třetím největším dodavatelem ropy do Česka. Obchodní výměna však vlivem napětí na východě Ukrajiny a následných protiruských sankcí poklesla.

ebf - tip - debata

Společnost Uranium Industry se zaměřuje především na geologický průzkum, těžbu a následné zpracování uranových rud v zahraničí, zejména v zemích s dlouhodobou tradicí vzájemných vztahů, kde dříve dlouhodobě a úspěšně pracovaly československé geologické expedice. Na svých stránkách firma uvádí například Mongolsko a Vietnam.

Čtěte také:

Země uranu zaslíbená

Jaderný odpad má být uložen v lokalitě Horka, nebo Kraví hora

Odpor k jádru znemožní včasnou záchranu klimatu, tvrdí studie


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).