Menu Zavřít

Češi Čechům

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Setuza zvažuje založení Českomoravské potravinářské komory

Jeví se to jako ruská matrjoška – z velké dřevěné panenky postupně vypadávají menší a menší figurky. Z kdysi jednotného profesního sdružení zemědělců a výrobců potravin se postupně vydělují podnikatelské subjekty s úmyslem založit svá vlastní uskupení lépe zastupující parciální zájmy. Ve výsledku přestává být zřejmé, kdo koho vlastně reprezentuje. Nejnovější aktivitou je založení Českomoravské potravinářské komory. Iniciátorem vzniku má být ústecká Setuza.

V komoře je myš

Na samém počátku, v roce 1992, vznikla ze zákona jedna velká všeobjímající Agrární komora České republiky, která si vytkla za cíl reprezentovat všechny rolníky a potravináře, od nejmenších po největší. Proces drolení nastal, když se v roce 1997 jejím prezidentem stal Václav Hlaváček, který šel až příliš na ruku tehdejšímu ministru zemědělství Janu Fenclovi. Roku 1998 se vyčlenili nespokojení soukromí zemědělci a vytvořili Asociaci soukromého zemědělství. V roce 2000 odešli potravináři a založili Potravinářskou komoru ČR. Ani zájmy potravinářů ale nejsou totožné. A tak má vedle té existující vzniknout ještě jedna komora, která by hájila zájmy ryze českých firem. Týdeník EURO má informace, že založení iniciuje ústecká firma Setuza. „Je to zatím pouze určitý námět do diskuse, zatím nic konkrétního. Je ale pravda, že zájmy českých podniků jsou v mnohém odlišné od zájmu nadnárodních firem, které tady působí,“ uvedl před třemi týdny v rozhovoru pro týdeník EURO generální ředitel Setuzy František Janů.

Stop nadnárodním firmám

Proces přípravy už ale pokročil. Je totiž již napsaný „Projekt Českomoravské potravinářské komory“ s návrhem stanov. „Hlavním cílem je umožnit zahájení diskuse potravinářských firem podnikajících v České republice o tom, zda považují za rozumné vytvořit zájmové sdružení podniků, které za součást podnikového ‚goodwill‘ považují – vedle obvyklých komponent tohoto nehmotného majetku každé firmy – i skutečnost, že podnikají s českým kapitálem, zpracovávají zemědělské suroviny vypěstované nebo odchované na území České republiky, nakupují od českých zemědělců a vyrábějí podle tradičních receptur chuti a vůně typické pro Čechy, Moravu a Slezsko,“ píše se v úvodu pětistránkového materiálu, který týdeník EURO neoficiální cestou získal. Jeho autorem je údajně Antonín Kalina, někdejší náměstek ministra zemědělství, který nyní působí jako poradce generálního ředitele Setuzy. Zatímco členství v dosavadní komoře je otevřeno pro všechny firmy registrované v ČR, v Českomoravské by řádným členem podle navrhovaných stanov mohl být pouze ten výrobce potravin, jehož majitelem je „nejméně ze 34 procent buď fyzická osoba, která je občanem České republiky, nebo právnická osoba složená z fyzických osob, které jsou občany České republiky, nebo právnická osoba, ve které jsou majiteli majetkových podílů osoby, které jsou občany České republiky“. Řádným členem komory by mohl být rovněž „každý výrobce potravin, u kterého v posledním kalendářním roce podnikání tvořily nejméně 50 procent nakoupených surovin suroviny vyrobené na území ČR“.

MM25_AI

Huba na dršťkovou.

Ve zdůvodnění k návrhu se píše, že „organizovat v prostředí stále agresivnější globalizace podnikatele na základě národním není zpozdilým donkichotským bojem s větrnými mlýny“, alespoň prý co se potravin týče. „Každý z nás jí a pije koneckonců všechno, ale hubu má udělanou na dršťkovou polévku, chleba se sádlem a pivo,“ neubránil se autor textu v jedné větě lidovému tónu. Navrhovatelé jsou přesvědčeni, že český podnik spíše než nadnárodní společnost rychleji rozpoznává a efektivněji využívá příležitosti nabídnout spotřebitelům tradiční složení, vůni a chuť výrobku.
Miroslav Koberna, ředitel Potravinářské komory ČR, se k celé věci zatím nechtěl vyjadřovat, ač prý určité dílčí informace má. „Každopádně platí, že tu nemohou být dvě komory - zákon o potravinách počítá jen s jednou a my náš název máme chráněn,“ prohlašuje. Odmítá, že by „jeho“ komora šla na ruku nadnárodním firmám (kritici často poukazují, že prezident komory Jaroslav Camplík i nynější potravinářský náměstek ministra zemědělství Rudolf Jánský pocházejí z pražských Čokoládoven ovládaných Nestlé). Koberna namítá, že ve všech orgánech komory mají převahu české subjekty.

Kdo bude mít státní podporu?

Podnět ke vzniku nové komory mohla dát i rodící se marketingová agentura, která má ročně stovkami milionů korun podporovat odbyt v Česku vyrobených potravin (EURO 17/2003). Jde totiž o to, kdo všechno bude moci státem garantované logo na svých výrobcích uvádět.
Každá organizace ale potřebuje členskou základnu. Bude někdo ochoten do komory iniciované Setuzou vstoupit? Mluví se například o jihočeské Madetě. „Nějakou šuškandu jsem kolem toho zaslechl, ale já o té nové komoře opravdu zatím nic konkrétního nevím. Madetou se mnozí zaštiťují a často to není pravda,“ říká generální ředitel Milan Teplý.

  • Našli jste v článku chybu?