Menu Zavřít

Češi jsou hostiteli i návštěvníky

9. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Turistika

Česká republika si mezi dvanácti novějšími členskými zeměmi EU drží postavení turistického ráje. Podle nejnovější statistiky Eurostatu totiž z unijních nováčků právě Česko láká nejvíce turistů ze zahraničí a navíc sami Češi patří v Evropě k největším milovníkům cestování. Jak uvedla ČTK, na žebříčku nejoblíbenějších prázdninových míst skončila ČR jedenáctá v závěsu za Irskem a Portugalskem a předstihla například Maltu, Dánsko nebo Švédsko.
Ze srovnání všech tehdejších 25 členských zemí unie za rok 2005 vyplývá, že návštěvníci ze zahraničí v Česku strávili téměř 20 milionů nocí. ČR sice nepatří k evropským turistickým velmocím, jimiž jsou dlouhodobě Španělsko, Itálie a Francie, může ale soupeřit například s přímořským Portugalskem, kde před dvěma lety zahraniční návštěvníci strávili jen o čtyři miliony nocí více.
V roce 2005 do ČR nejvíce jezdili lidé z Německa, Velké Británie a Itálie. Dohromady tvořili občané těchto zemí téměř polovinu veškerých zahraničních turistů v Česku. Naopak sami Češi nejčastěji mířili na Slovensko, do Itálie a Řecka - v těchto třech státech jich strávily dovolenou téměř dvě pětiny.
Češi vyčnívají také ve statistikách, které měří, jak často občané jednotlivých zemí cestují. V roce 2005 vykonali občané ČR přes 28 milionů nejméně dvoudenních cest, z toho v pětině případů do zahraničí. V žebříčku nejzcestovalejších Evropanů jim tak patří osmé místo. Z nových členských zemí Čechy předběhli pouze Poláci, kterých je ale zhruba čtyřikrát více. Vůbec nejčastěji cestovali Francouzi, Britové, Němci a Španělé; jen deset procent z francouzských a čtyři procenta ze španělských turistů ale mířilo za hranice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).