Menu Zavřít

Češi kouří legálně

22. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Tabákový průmysl

Ministr financí Miroslav Kalousek se může radovat. Čeští kuřáci stále méně sahají po nelegálních krabičkách cigaret, a státní kasa má tudíž stále menší ztráty ze spotřební daně. V loňském roce klesla spotřeba nezákonně prodávaného kuřiva na 560 milionů kusů. To představuje oproti roku 2010 pokles o 40 procent z bezmála miliardy. Celkově tak nelegální trh představuje už jen pouhá čtyři procenta celkové spotřeby. Vyplývá to ze studie KPMG, kterou tato poradenská firma každoročně provádí pro společnost Philip Morris na základě dohody s Evropskou komisí. Letos poprvé jsou její výsledky veřejné.
Pro Brusel ovšem studie tak dobrou zprávu nemá. Celkově se totiž Evropané uchylují k nelegálu stále více. Pašovaných a nezákonně vyrobených cigaret vykouřili vloni podle studie 65,3 miliardy kusů, což představuje nárůst o miliardu. Z celkového tabákového trhu si tak nelegál ukrojil 10,4 procenta.
„Nezákonný obchod s cigaretami, kromě toho, že způsobuje ekonomické škody firmám i vládám, je také živnou půdou pro kriminalitu, protože zisky z něj často financují pašování drog či terorismus,“ uvedl k výsledkům studie Artyom Chernis, viceprezident Philip Morris.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).