Menu Zavřít

Češi, nebojte se, uprchlíci nás nezaplaví, chlubí se Chovanec

9. 9. 2015
Autor: ČTK

Represivní přístup k imigrantům se Česku vyplácí. Alespoň podle ministerstva vnitra, které se na svých stránkách pochlubilo tím, že na neoficiálním webu pro uprchlíky nejsou o Česku žádné informace. A potenciálním imigrantům pro jistotu přidává jasný vzkaz - Česku se vyhněte, nic dobrého vás tady nečeká.

Česká republika je totiž na webu www.w2eu.info, který slouží migrantům jako jakýsi manuál, jak se orientovat v Evropě, vyznačena jako jeden z mála evropských států šedou barvou a nejsou u ní uvedeny žádné informace.

U ostatních, zeleně označených zemí - včetně zbylých států Visegrádské čtyřky, jsou základní informace o dané zemi, azylovém řízení, pracovním trhu či kontakty na důležité instituce.

Stránku provozuje mnichovská nezisková organizace Border Monitoring, která se dlouhodobě snaží v Německu podporovat veřejnou debatu o migraci a zlepšit situaci na hranicích schengenského prostoru.

 Aktualita na stránkách Ministerstva vnitra

Pro Čechy je to zřejmě důvod k oslavě. Tiskový odbor ministerstva si proto toto bílé místo na mapě na svém webu v sekci aktualit vyložil jako sdělení, že Česko je země, přes kterou se nedoporučuje cestovat ani v ní žádat o azyl.

Mluvíme dost jasně?

„Manuál pro uprchlíky hovoří jasně – ČR se vyhněte“ uvádějí s podtitulkem neskrývajícím jistou úlevu a uspokojení úředníci ministerstva a iniciativně přidávají vysvětlení, že je to „dáno zejména z toho důvodu, že přechod přes Českou republiku znamená pro běžence zdržení kvůli velmi vysokému riziku záchytu nelegálních cizinců. Manuál pro uprchlíky hovoří jasně – ČR se vyhněte.“

Namísto snahy dostat mezi migranty co nejvíce relevantních informací o České republice a její azylové politice, se tak úředníci ministerstva chlubí tím, že o Česku mezi migranty žádné informace nejsou, nebo ještě lépe (jak tuto skutečnost sami interpretují) – že Česko má pověst nevstřícného, rizikového území, kterému je lepší se vyhnout.


Přečtěte si: Plat od osmi a půl eura na hodinu. Německý portál nabízí práci uprchlíkům


Tiskovému odboru ministerstva vnitra proto navrhujeme, že pro posílení svého uklidňujícího vzkazu českým občanům by mělo na svých stránkách sdílet snad ještě výmluvnější tweety s mapkami, kde je hranice s Českem jasně vyznačená výhrůžnými křížky. Pokud ministerstvo vnitra chápe v současné migrační krizi jako svou úlohu i šíření podobných vzkazů, mohou si jeho úředníci zatleskat za dobře odvedenou práci.


Čtěte také:

WT100

Plat od osmi a půl eura na hodinu. Německý portál nabízí práci uprchlíkům

Jana Havligerová: Za všechno může Brusel. A to se hodí

  • Našli jste v článku chybu?