Menu Zavřít

Češi nejvíc věří Čaputové a Zemanovi, nejméně Kim Čong-unovi a Putinovi

19. 12. 2019
Autor: čtk

Mezi osobnostmi světové politiky je pro občany Česka nejdůvěryhodnější Zuzana Čaputová, které věří 54 procent lidí. Následují Miloš Zeman se 46 procenty a Emmanuel Macron se 34 procenty. Naopak nejvíce nedůvěřiví jsou Češi Kim Čong-unovi, Vladimiru Putinovi a Angele Merkelové. Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplynulo, že jim nedůvěřuje kolem dvou třetin lidí.

CVVM zahrnul do výzkumu jak významné osobnosti světové politiky a aktéry významných událostí z poslední doby, tak některé nejvyšší ústavní činitele středoevropského regionu. S výjimkou slovenské prezidentky Čaputové byly ale podíly důvěry v tyto politiky nižší než jedna polovina a jen u Čaputové, maďarského premiéra Viktora Orbána a šéfa rakouských lidovců Sebastiana Kurze převažoval počet důvěřujících nad počtem nedůvěřujících. U slovenského premiéra Petera Pellegriniho a polského prezidenta Andrzeje Dudy byly jejich počty téměř vyrovnané, uvedli autoři průzkumu.

Českému prezidentovi Zemanovi vyjádřilo důvěru 46 procent veřejnosti proti 50 procentům lidí, kteří mu nedůvěřují.

 Důvěra vybraným světovým politikům (CVVM)

U lídrů tří světových velmocí výrazně převažuje nedůvěra nad důvěrou. Německé kancléřce Merkelové nevěří 68 procent Čechů a 23 procent jí věří, americkému prezidentu Donaldu Trumpovi vyjádřilo nedůvěru 65 procent občanů a 23 procent důvěru, Putinovi nevěří 69 procent respondentů proti pětině lidí, kteří mu důvěřují.

Oproti loňskému průzkumu se mezi zmíněnými politiky změnilo hodnocení mimo jiné u Zemana, kterému ubylo o čtyři procentní body lidí, kteří mu důvěřují, a naopak mu o sedm bodů přibylo nedůvěřujících. O pět procentních bodů více nedůvěřujících hlasů od české veřejnosti získal také Pellegrini. Ostatní změny byly podle CVVM v rámci možné statistické chyby.

Průzkum CVVM se konal od 2. do 15. listopadu a zapojila se do něj tisícovka lidí starších 15 let.

Čtěte také:

Zeman a Čaputová otevřeli v Bratislavě Český dům

Průzkum: Lidé nejlépe hodnotí Zemana, nejhůře TOP 09

Zemanovi dál důvěřuje polovina lidí, vyplývá z průzkumu. Vláda si pohoršila

CIF24

Z představitelů stran lidé nejvíc věří Babišovi, nejméně Okamurovi, vyplývá z průzkumu

  • Našli jste v článku chybu?