Lidé v České republice pijí v posledních letech stále více kávy. Loni se jí v tuzemsku zkonzumovalo v průměru asi 370 šálků na osobu, zatímco v roce 2001 to bylo 330 šálků, a to bez spotřeby v kavárnách či restauracích. Vyplývá to z údajů firmy Tchibo Praha.
Za růstem spotřeby je podle výrobců zejména rozšíření sortimentu a úspěch instantní kávy. Výrazný ústup naopak zaznamenala levná zrnková káva, kterou nahradila káva pražená. Z ní si Češi stále nejraději připravují tradičního „turka“.
Spotřebou zhruba tři kilogramy kávy na osobu ročně Češi patří do světového průměru. Je tomu tak přesto, že třeba v Německu činí spotřeba asi šest kilogramů na hlavu a v severských státech Norsku, Finsku a Švédsku, které drží v rámci Evropy prim, je to kolem deseti kilogramů. Výrazný rozdíl plyne právě ze způsobu přípravy. Na „turka“ je totiž potřeba výrazně méně kávy než na nápoj filtrovaný, což je způsob oblíbený v řadě jiných zemí.
Podle Tchibo Praha z dosavadních údajů plyne, že i letos spotřeba kávy v Česku stoupá. „Nejvýraznější nárůst pozorujeme u kávy instantní, ale i tradičně poměrně stabilní trh pražené kávy zaznamenal v tomto roce pohyb směrem vzhůru,“ uvádí mluvčí firmy Eva Kadlecová.