Výroba chleba v Česku loni podle pekařů klesla o desetinu na 306 tisíc tun. Češi kvůli krizi šetří i na této základní potravině, stále více také před chlebem upřednostňují jiné pečivo.
Foto: Siebert Martin
Podle posledního údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) z roku 2008 jednotlivec snědl v průměru 44,1 kilogramu chleba za rok, před 50 lety to bylo okolo 70 kilogramů. Oproti tomu spotřeba pšeničného pečiva dosáhla předloni 44,6 kilogramu a poprvé v historii země bílé pečivo předstihlo v oblíbenosti chléb.
„Dle údajů ČSÚ klesla za poslední dva roky v období hospodářské krize odbytová cena chleba o 15 procent a ceny jsou tak dnes na úrovni jako před deseti lety,“ uvedl předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal. Podle něj je v Česku cena chleba ve srovnání se zahraničím velmi nízká. Podle říjnového údaje ČSÚ se kilogram konzumního chleba v ČR prodával v průměru za 17,79 koruny.