Menu Zavřít

Češi tak šťastní, že si toho ještě ani nevšimli

Autor: Redakce

Jako každý rok touhle dobou vyšel předevčírem nový žebříček štěstí, který vyhrálo Finsko, ale Česko se dostalo na 21. místo, což představuje oproti předchozímu roku zlepšení o dva stupínky. Od začátku uveřejňování žebříčku si Česko polepšilo o 15 míst, v roce 2012 bylo až na 36. místě.

Letošní speciální téma se soustřeďuje na problematiku migrace a integrace. Berte to jako tip na víkend, který má být vzhledem k počasí vyloženě čtenářský.

World Happiness Report http://worldhappiness.report/ed/2018/ je dílem Sustainable Development Solutions Network pro OSN http://unsdsn.org/about-us/vision-and-organization/, jednotlivé okruhy zpracovává tým akademiků, z nichž nejznámějším je Jeffrey D.Sachs z Earth Institute na newyorské Columbia University, který SDSN také řediteluje.

Sachs, ač jej v naší části světa dodnes spojujeme spíše se „šokovou terapií“ v Polsku a Rusku na začátku 90. let, už dávno přesedlal na ekonomii rozvoje.

 Index štěstí v roce 2018

Barevná pole v každém sloupci jsou složena z jednotlivých faktorů, kde figurují i ryze hodnotové věci.

ebf - tip - debata

První místa tradičně obsazují severské země, mezi něž se vklínilo Švýcarsko. Letos vyšlo jako nejšťastnější Finsko, které se přitom sotva vynořilo z dlouhotrvající hospodářské recese. Jenže Index (10 je maximální hodnota), jak vidíte, není sestavován jen na základě tvrdých ekonomických dat, ale také odpovědí respondentů v dotazníkových šetření v rámci Gallup World Poll.

Přečtěte si další komentáře Miroslava Zámečníka:

Oddlužení jasně, ale takhle?

Jak nám ta unie pěkně roste

Kde je ten národní kapitál?

Poučení z voleb: spraví to láskyplná péče o Sudety?

Finské mzdové náklady dokazují, že co umí růst, dovede padat. A bolí to

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu

Kde brát, když nejsou (lidi)?

Miloš a vzpomínky na Zetor


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).