Menu Zavřít

Češi uspokojovali odloženou spotřebu

5. 2. 2016
Autor: Euro E15

Po letech úspor začaly tuzemské domácnosti opět utrácet ve větší míře. Po opatrném předloňském rozjezdu, kdy se tržby u obchodníků zvýšily o 2,9 procenta, se loni už pořádně rozjely. Jejich útrata se meziročně zvýšila o 5,9 procenta.

Není náhodou, že Češi utráceli zejména za položky dlouhodobé spotřeby jako je elektronika, sportovní vybavení a výrobky pro domácnost. Po letech odložené spotřeby už obnovu starého vybavení nemohli o mnoho déle odkládat.

Nutnost investic do domácností se navíc objevila ve správný čas. Tuzemské ekonomika prudce rostla, což se projevilo poklesem nezaměstnanosti a zároveň v růstu mezd. Průměrná reálná mzda se ve 3. čtvrtletí zvýšila o 3,4 procenta.

Spotřebitelský apetit by ovšem mohl rychle ochladnout. Odložená spotřeba z let 2009 až 2013, kterou vyvolala i Nečasova vláda přehnaným zdůrazňováním škrtů (mimochodem: skutečné reformy se neuskutečnily), se totiž může rychle uspokojit.

Tržby by pak kopírovaly už jen ekonomický vývoj. A ten nemusí být tak skvělý jako v letošním roce, kdy prudký ekonomický růst způsobilo dočerpávání evropských fondů a rovněž vysoké útraty domácností. Letos se všechny tyto vlivy naráz nesejdou, což povede ke zpomalení hospodářského růstu, přestože jeho tempo zůstane stále vysoké. Tuzemskou ekonomiku stejně jako světovou může ještě ohrozit zpomalení v Číně, potíže rozvíjejících se trhů a propad cen ropy a komodit.

komentáře týdeníku Euro


Čtěte další komentáře Vladana Gallistla:

Apple ztrácí dech

Čína jako rozbuška finanční krize

EBF24

Hudba na trzích přestává hrát

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).