Výdaje na potraviny v Česku loni kvůli snížení cen klesly o 359 korun na osobu. Obyvatel v průměru zaplatil 22.212 koruny, tedy necelou pětinu svých ročních příjmů.
Autor: sxc.hu
Podle Zprávy o stavu zemědělství spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů byly v roce 2009 nižší o 3,9 procenta. Alkoholické nápoje a tabák naopak vlivem zvýšení spotřební daně o 6,5 procenta podražily a výdaje za ně podražily o pět procent na 3240 korun na osobu za rok.
Oproti předloňskému roku se snížila celková spotřeba masa a masných výrobků. V důsledku zvýšení cen nastal nejvýraznější pokles spotřeby u hovězího masa o sedm procent na 9,4 kilogramu. Lidé jedli méně také vepřového a drůbežího masa, přestože jejich ceny mírně poklesly. Po předloňském poklesu se přibližně o tři procenta zvýšila spotřeba mléka a mléčných výrobků na 250 kilogramů.