Menu Zavřít

Češi vidí černě bezpečnost a migraci. Chválí zboží a služby

27. 1. 2017
Autor: Profimedia.cz

Loni se v Česku zhoršila podle občanů zejména situace v oblasti přistěhovalectví a bezpečnostní situace země, přesto jsou v porovnání s hodnocením roku 2015 mírně optimističtější. Nadále nejlépe vnímají oblast zboží a služeb a nezaměstnanosti. Častější pocit zlepšení než zhoršení mají lidé i u životního prostředí, fungování hospodářství, kultury, vědy a výzkumu.

Co se týče názoru na „náladu ve společnosti“, převažují u Čechů záporná hodnocení nad kladnými. Plyne to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

O zhoršení situace v přistěhovalectví je přesvědčeno 65 procent lidí, v souvislosti s rokem 2015 si to myslelo 80 procent lidí. Podle 54 procent dotázaných se loni dobře nevyvíjela ani bezpečností situace v ČR, proti předchozímu průzkumu se však podíl takto smýšlejících snížil o 17 procentních bodů.

Pesimistický pohled nad optimistickým převládá u veřejnosti ještě v dalších 17 oblastech, mimo jiné v korupci, hospodářské kriminalitě, sociálních jistotách nebo obecné kriminalitě. Například u otázky týkající se nálady ve společnosti 53 procent lidí uvedlo, že se zhoršila, a jen devět procent si myslí opak.


Přečtěte si, kdo by podle sociologického průzkumu v lednu vyhrál sněmovní volby:

Průzkumu vládne Babiš. TOP 09 by se nedostala do Sněmovny

 Předseda strany Miroslav Kalousek vystoupil 25. října v Praze na tiskové konferenci TOP 09 k aktuální politické situaci a probíhající schůzi Poslanecké sněmovny.


Vedle toho nejvíce pozitivních hlasů dostaly opět služby a zboží, které se zlepšily podle 48 procent lidí, což je zhruba stejně jako o rok dříve. Následuje oblast nezaměstnanosti, kde loni zaznamenalo zlepšení 43 procent lidí, v roce 2015 se zlepšila podle 35 procent dotázaných.

CIF24


Čtyři z pěti Čechů se doma cítí bezpečně. Čtěte více:

Čtyři z pěti Čechů se doma cítí bezpečně. Pro zbytek Evropy to neplatí


Zhruba tři z deseti lidí uvedli, že se zlepšila situace v životním prostředí. Přibližně čtvrtina stejně pohlíží na fungování hospodářství, kulturu, vědu a výzkum. U dopravní obslužnosti, stavu veřejných financí, školství a u situace v armádě je podíl těch, kteří jsou přesvědčeni o zhoršení nebo naopak zlepšení, vyrovnaný. CVVM provedlo průzkum loni v prosinci a účastnila se ho tisícovka lidí starších 15 let.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).