Menu Zavřít

Česká APS bude vymáhat miliardové pohledávky řecké Alpha Bank v Rumunsku

29. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Česká inkasní společnost APS posiluje své působení na Balkáně. Společně s několika partnery získala portfolio nesplácených pohledávek v objemu 360 milionů eur (asi 9,1 miliardy korun), které vznikly řecké bance Alpha Bank v Rumunsku.

APS Investments získala balík pohledávek společně s Deutsche Bank a fondy AnaCap. Správa portfolia ale bude na české firmě, respektive její rumunské dceři, píše web business-review.eu.

„Využijeme výhodu našich dlouholetých zkušeností v regionu jihovýchodní Evropy. Skutečnost, že hrajeme důležitou roli v převzetí řeckých nesplácených úvěrů v Rumunsku, potvrzuje naši pozici lídra trhu, uvedl výkonný šéf a zakladatel APS Martin Machoň.

Dokončení transakce, díky níž se Alpha Bank zbaví prakticky všech pohledávek v Rumunsku, podléhá schválení regulačních orgánů.

Alpha Bank
Alpha Bank je čtvrtou největší bankou v Řecku a sehrála důležitou úlohu během dluhové krize v nedávných letech, když převzala několik krachujících finančních domů a jejich klienty. Sama pak opakovaně zvyšovala základní kapitál. V Rumunsku působí od roku 1994.

APS zaznamenala v nedávné době v jihovýchodní Evropě řadu podobných akvizic. V lednu 2017 firma podepsala kontrakt s kyperskou Hellenic Bank na vymáhání nesplacených dluhy klientů banky v hodnotě 2,4 miliardy eur.

O měsíc později se dohodla s chorvatským finančním domem Hrvatska Poštanska Banka na správě portfolia pohledávek v objemu 100 milionů eur, následoval odkup pohledávek UniCreditu v Maďarsku s hodnou 136 milionů eur.

V červnu loňského roku pak APS ulovila v Chorvatsku větší balík, když od Zagrebačka banky koupila portfolio nesplácených pohledávek v hodnotě 448 milionů eur.

Společnost APS Holding byla založena v roce 2004 v Praze. Většinově společnost ovládá Martin Machoň, který v roce 2015 odkoupil 60procentní akciový podíl od finanční skupiny Slavia Capital. V roce 2016 firma vytvořila čistý zisk 4,9 milionu eur. Tržby dosáhly téměř 26,3 milionu eur.

V současné době firma zajišťuje služby u 78 pohledávkových portfolií v celkové nominální hodnotě 5,3 miliardy eur. Vedle Česka, Slovenska a jihovýchodní Evropy působí i v Polsku či Vietnamu.

ebf - tip - debata

Čtěte rozhovor se šéfem indonéské pobočky inkasní agentury M.B.A. Empire:

Český vymahač v Indonésii: Divím se, co všechno lidé nakupují

Miroslav Hubovič, šéf indonéské pobočky inkasní agentury M.B.A. Empire.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).