Menu Zavřít

Česká cesta se zužuje

7. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Majitelé nevylučují prodej akcií strategickému partnerovi

Moravský holding Hamé, největší konzervárenský podnik v republice, je připraven spojit své síly se zahraničním strategickým partnerem. Mělo by jít o „bodyguarda“, který firmě, dosud vlastněné výlučně českými akcionáři, bude finančně krýt záda při cestě na nové evropské trhy.

Evropská křižovatka. „Dostali jsme se na rozcestí: Domácí trh se nám podařilo dobýt a prostor pro další růst je již velmi omezený. Chceme proto pokračovat v expanzi do zahraničí, jak na východ - zejména do Ruska - tak do Evropské unie. K tomu je samozřejmě třeba silného zázemí. Na budoucnost se už nemůžeme dívat českýma očima, ale evropskýma,“ říká v rozhovoru pro týdeník EURO Leoš Novotný, generální ředitel a předseda představenstva Hamé. Připouští, že se jeho firma „dostala do hledáčku“ nadnárodních korporací. „Máme dvě možnosti – buď se s nimi spojit, nebo dále pokračovat sólo,“ uvažuje šéf jihomoravských konzervářů se sídlem v Babicích u Uherského Hradiště. Přiznává, že se začíná spíše přiklánět k první variantě. Podrobnosti o možných námluvách ovšem Novotný nechce sdělovat, protože k tomu prý zatím neuzrál čas. A až uzraje, chce v první řadě informovat banky a obchodní partnery. Zdroje týdeníku EURO z finančního světa hovoří o tom, že proces výběru strategického partnera pozvolna nabírá na obrátkách a ve firmě má jako poradce má působit Deloitte & Touche. Ředitel Novotný to ponechává bez komentáře. „Vždy si můžete nechat od někoho poradit, ale to ještě neznamená, že na základě těchto rad musíte postupovat.“ Jednoznačně popírá, že by ve firmě již započala hloubková prověrka hospodaření (due diligence).

Na majoritě nelpíme. K další nepotvrzené informaci - že strategickému partnerovi by měl být nabídnut majoritní balík akcií (zdroj týdeníku EURO hovoří dokonce o 99 procentech) se ředitel Novotný zcela odmítavě nestaví. „Nemůžu nic potvrdit ani vyvrátit. Pokud by to bylo výhodné pro firmu, kterou jsme za deset let vypiplali na jeden z nejlepších potravinářských podniků v republice, pokud by partnerem Hamé byl kapitálově silný subjekt se zkušenostmi v oboru, který dokáže povzbudit další růst, tak proč by se tak nemohlo stát?“ ptá se. Struktura nynějších akcionářů nebyla nikdy oficiálně zveřejněna. Má jít o tři fyzické osoby. Všeobecně se má za to, že jimi jsou vrcholoví manažeři Hamé – kromě generálního ředitele Novotného ještě technický ředitel Radim Hlaváček a výrobní Martin Nuhlíček.

Na vrcholu. Zprávy o možné zásadní změně vlastnické struktury přicházejí v době, kdy se podnik chlubí dosud nejlepšími hospodářskými výsledky. V roce 2001 dosáhla společnost tržeb 3,248 miliardy korun, což ve srovnání s rokem 2000 znamená šestiprocentní navýšení. Největší nárůst tržeb zaznamenala firma na Slovensku (o osm procent). Export do dalších zemí však byl kvůli různým celním bariérám o 13,4 procenta nižší (nejvíce zboží kromě slovenského trhu míří do Ruska a Rumunska). O výši zisku manažeři firmy nehovoří, ale nepřímo jej dokládají úrovní investic. „Za poslední tři roky jsme investovali přes miliardu korun, většinou z vlastních zdrojů,“ sděluje ředitel Novotný. Pokud chce někdo doložit finanční zdraví podniku, nechť se prý informuje u úvěrujících bank (Komerční banka, ČSOB, Citibank a ABN AMRO Bank). O tom, že Hamé se chce spojit se strategickým partnerem, kolují zprávy i na potravinářském trhu. „Donesly se ke mně také nějaké informace. Vlastníci Hamé žádné zásadnější problémy nemají, ale možná dospěli k názoru, že nejlepší je hledat kupce, když se firma dostane na vrchol,“ míní generální ředitel jedné významné české potravinářské firmy. Ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna by naznačované spojenectví se zahraničním kapitálem považoval za pozitivní. „Pro firmu, jako je Hamé, dodávající zboží na masový trh, do obchodních řetězců, je České republika příliš těsná, a je nucena hledat nová odbytiště. Komu podnik nakonec bude patřit, to není rozhodující, hlavně že bude u nás dále vyrábět, zaměstnávat lidi a platit daně.“

ebf - tip - debata

Na řadě je Rusko. Na počátku podnikatelského vzestupu Hamé byla úspěšná privatizace konzervárny Biofruct v Babicích, jednoho z osmi závodů někdejších státních Slováckých konzerváren. Šlo o přímý prodej předem určeným zájemcům. Biofruct, přejmenovaný na Hamé, na sebe postupem času začal nabalovat i další závody. Během několika let vlastníci do skupiny přikoupili konzervárny Pika Bzenec, Fruta Miroslav, Fruta Podivín, Otma-Sloko Mařatice, Otma-Slovácká Fruta Kunovice. Poslední akvizicí bylo loňské převzetí pražské společnosti Pastýřka, vyrábějící chlazené paštiky. Nic dalšího v České republice zatím Hamé kupovat nechce. Nejnověji usiluje o zahájení výroby masných výrobků a kečupů v Rusku, v přímoskevské oblasti. Během let se sortiment Hamé podstatně rozšířil a dnes zahrnuje paštiky, masové konzervy, hotová jídla, zeleninové výrobky, kečupy, rajské protlaky, marmelády, džemy, povidla, kompoty, ovocné přesnídávky a sirupy. Většina výrobků má na příslušných trzích buď dominantní postavení (kečupy, marmelády, paštiky), nebo přinejmenším neopomenutelné (sirupy).

V Česku vymalováno, ale…
Vlastníkům Hamé úspěch ulehčily konkurenční podniky, zprivatizované převážně kuponovou metodou. Většina jich zkrachovala. V cestě už konzervářům z Babic nestojí ani donedávna silné skupiny Koli Holding (východní Čechy) a Seliko (severní Morava), které se rozpadly. Žádného širokosortimentního soka už v Česku Babičtí nemají. Konkurence tak zůstává pouze na dílčích trzích (EURO 22/2000). Například v oblasti masných konzervárenských výrobků jsou to Kostelecké uzeniny, Vamberecké uzeniny, Masna Studená, Veseko Velký Šenov. Dominantní Hamé a k tomu tři až čtyři firmy s menšinovým podílem – takový model se s obměnou opakuje i na trzích kečupů, sterilované zeleniny či marmelád. Přestože je Hamé v Česku gigantem, v Evropě patří jen ke středně velkým podnikům. Jestliže například francouzský koncern Bonduelle, přítomný i na českém trhu, ročně zpracovává 1,1 milionu tun zeleniny, babické konzervárny jen 30 tisíc tun. A v celé České republice se každý rok zpracuje 50 tisíc tun. „Pokud si tyto rozdíly uvědomíte, nezbývá vám než být pokorný,“ uvědomuje si meze vlastních sil ředitel Leoš Novotný.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).