Menu Zavřít

Česká ekonomika i letos silně roste přes tři procenta

17. 5. 2016
Autor: Pixabay; Public Domain

Meziroční růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí letošního roku zpomalil na 3,1 procenta. Mezičtvrtletní růst hrubého domácího produktu naopak mírně zrychlil na 0,5 procenta. Růst překonal odhady o desetiny procentního bodu a podle řady ekonomů by nakonec mohl vést k většímu než dosud odhadovanému růstu ekonomiky za celý rok, a to kolem 2,5 procenta.

„Jsem rád, že se potvrdila správnost naší proinvestiční fiskální politiky,“ reagoval na výsledky premiér Bohuslav Sobotka. Zatímco v minulých letech byl podle něj ekonomický výkon brzděn vládními restrikcemi, současná vláda pomocí řady nástrojů od efektivního čerpání peněz EU až po posílení příjmové situace domácností prostřednictvím daňových slev opět přivedla zemi k ekonomické prosperitě.

Růst HDP o 3,1 procenta je signálem toho, že si česká ekonomika udržuje silný hospodářský růst, řekl Sobotka při dnešní návštěvě Královéhradeckého kraje. „Soustředíme se na zvýšení podpory spotřeby domácností, včetně růstu důchodů, včetně růstu platů ve veřejném sektoru, ale i v dalších sférách ekonomiky,“ uvedl. Pro udržení růstu Sobotka pokládá za klíčové dobře připravit státní rozpočet na rok 2017 a zrychlit přípravy čerpání peněz z evropských fondů.


source: tradingeconomics.com

Kalousek: Vláda za to nemůže

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek růst HDP ale jako zásluhu vlády nevidí. „Pan premiér se samozřejmě chlubí, že je to díky dobré hospodářské politice, já to chápu, chlubil by se každý. Vládě se to ale přihodilo, vláda za to nemůže,“ řekl. Dodal, že vláda by měla dobrých časů využívat k systémovým změnám pro budoucí konkurenceschopnost a nevyhazovat populisticky peníze.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR jde o pozitivní výsledek, který překonal očekávání svazu. Svaz také očekává další růst investic. „Investiční aktivita by podle naší predikce měla dále růst. Firmy ovšem navazují na silnější základnu podpořenou strukturálními fondy a efekt meziročních nárůstů obnovy fixního kapitálu je také o něco menší. Stále však mluvíme o kladných hodnotách,“ uvedl analytik svazu Václav Franče.

Víte, proč jsou dlouhodobě Polsko či Pobaltí úspěšnější?

Proč nedoháníme Západ a místo toho nás dohání Východ

ilustrační foto

Analytici očekávali zpomalení růstu v prvním čtvrtletí až na 2,6 procenta a mezičtvrtletní růst kolem 0,3 procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku HDP rostl podle aktuálně zveřejněných sezonně očištěných údajů meziročně o čtyři procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

Meziroční růst podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče znamená, že růst české ekonomiky může být letos nakonec silnější, než se dosud předpokládalo. „Pro případné revize výhledu růstu HDP pro celý letošní rok chci ale vyčkat na zpřesněná a detailní čísla o výkonu HDP za letošní první čtvrtletí, jež vyjdou počátkem června,“ uvedl. Zároveň upozornil, že pokračující růst české ekonomiky je v regionálním kontextu pozitivní zprávou.

Přispěly všechny složky poptávky

Růst českého hospodářství byl podle statistiků tažen všemi složkami poptávky. Přispěla k němu jak stabilně rostoucí spotřeba domácností a mírně rostoucí investiční aktivita, tak zahraniční obchod.

„Předpokládáme, že jak soukromá spotřeba, tak zahraniční obchod budou hlavními tahouny růstu v celém letošním roce. Vyšší než očekávaný růst HDP na začátku roku nás vede k úvahám o revizi celoročního odhadu směrem nahoru z dosavadních 2,2 procenta,“ uvedl i analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že konečný výsledek se od tohoto předběžného odhadu může ještě výrazně lišit. „I pokud by však nastala výraznější revize směrem dolů, empirická zkušenost napovídá, že nebude tak markantní, aby se o růstu v prvním čtvrtletí dalo hovořit jako o zklamání,“ uvedl. Za celý letošní rok podle něj vykáže česká ekonomika růst 2,5 procenta.

Víte, jaké autodíly se vyrábí v Česku?

Žádná laciná montovna. Autoprůmysl v Česku dospěl

 Výroba ve Škoda Auto

„Vezmeme-li v potaz méně příznivý vývoj v zahraničí v prvním čtvrtletí letošního roku a odeznění investic z EU fondů, je předběžný odhad HDP příjemné překvapení,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Nově zveřejněná časová řada Českého statistického úřadu pak ukazuje i podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky na to, že jeho celoroční odhad dvouprocentního růstu by mohl být příliš pesimistický.

„Zatímco investiční aktivita tlačila HDP směrem dolů, na druhou stranu působily další složky domácí poptávky. Předpokládáme, že nahoru HDP táhla soukromá spotřeba i spotřeba vlády. Kupní síla domácností se výrazně zvyšuje s tím, jak stoupá zaměstnanost a akceleruje i mzdový růst,“ uvedl k údajům analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Lépe je na tom v regionu jen Slovensko

I podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO za růstem stojí především rostoucí domácí poptávka a rostoucí investice vlády do infrastruktury. Nadále by podle ní ovšem měla zůstat hlavním tahounem růstu HDP pouze domácí poptávka. „Přestože česká ekonomika rostla v minulém roce ze zemí střední Evropy nejvíce, nejistoty dále přetrvávají. Především zahraniční obchod by mohl díky stále ještě slabé zahraniční poptávce růst HDP v dalším období brzdit,“ uvedla.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že v rámci středoevropského regionu roste rychleji pouze Slovensko, kde se HDP zvýšil o 3,6 procenta. Polská ekonomika zpomalila ze 4,1 na 2,5 procenta. Maďarsko hlásí za první čtvrtletí růst pouze o 0,5 procenta. Tempo růstu v eurozóně činilo 1,5 procenta, v celé EU 1,7 procenta. „Vzhledem k tomu, že česká ekonomika roste téměř dvojnásobným tempem, bude konvergence k průměru EU pokračovat i letos. ČR by se letos díky růstu HDP o 2,5 procenta měla posunout na 87 procent průměru EU v případě HDP na osobu v paritě kupní síly,“ uvedl.

Výrazně se podle ČSÚ v prvním čtvrtletí zlepšila situace na trhu práce. „Zaměstnanost v pojetí národních účtů vzrostla meziročně o 1,9 procenta a mezičtvrtletně o 1,5 procenta,“ oznámil úřad.


Čtěte dále:

MMF: Česká ekonomika zpomalí růst na 2,2 procenta

EBF24

Růst německého HDP se v prvním čtvrtletí zdvojnásobil

Ekonomika USA roste nejpomaleji za dva roky

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).