Menu Zavřít

Česká ekonomika letos vzroste o 3,6 procenta, predikuje Moody's

4. 5. 2018
Autor: Michael Tomeš - Mladá fronta archiv

Růst hrubého domácího produktu (HDP) České republiky v letošním roce zpomalí na 3,6 procenta a v příštím roce tempo růstu klesne na 3,2 procenta. Ve výroční analýze věnované České republice to dnes předpověděla mezinárodní ratingová agentura Moody's. Je tak o něco optimističtější než Evropská komise, podle jejíž čtvrteční prognózy letošní růst dosáhne 3,4 procenta a příští rok 3,1 procenta. Loni vykázala česká ekonomika růst o 4,4 procenta.

Moody's uvedla, že růst české ekonomiky by měl být podporován silnou domácí poptávkou. Export by měl těžit z příznivého hospodářského vývoje klíčových obchodních partnerů a silná poptávka ve stavebnictví by spolu s vyšším využíváním peněz z fondů Evropské unie měla podpořit růst investic. Ekonomiku však podle agentury budou brzdit potíže s nedostatkem pracovních sil.

Agentura předpokládá, že míra nezaměstnanosti letos klesne na 2,5 procenta z loňských 2,9 procenta. V příštím roce by měla zůstat na letošní úrovni. Moody's upozornila, že téměř 44 procent výrobců nyní označuje nedostatek pracovních sil za hlavní faktor omezující produkci.


Přečtěte si rozhovor s Miroslavem Singerem:

Miroslav Singer: Dobře je a dobře bude

 Miroslav Singer

EBF24


Moody's minulý měsíc zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky ze stabilního na pozitivní. Signalizovala tím možné zvýšení ratingu ze současné úrovně A1. Rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim zejména, jaká je pravděpodobnost, že ten který úvěr bude řádně a včas splacen.

Přečtěte si také:

Růst české ekonomiky letos zpomalí na 3,4 procenta, uvádí v prognóze Evropská komise

Výdaje rozpočtu a fondů budou příští rok nejvýš 1,5 bilionu, schválila vláda

Daň z ničeho. Soud podpořil další firmu proti berňáku

Jak správně vyplnit přehled o příjmech a výdajích? Vyhněte se těmto chybám


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).