Menu Zavřít

Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta, na konci roku už rostla

12. 3. 2010
Autor: profit

Česká ekonomika loni klesla o 4,1 procenta, což byl o 0,2 procentního bodu lepší výsledek než odhady. Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt vzrostl podle ČSÚ oproti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta.

Autor: Martin Siebert

CIF24

Podle analytiků výsledky ukazují, že přestal hrozit pokles ekonomiky a HDP za celý letošní rok by měl vzrůst o jedno až dvě procenta. „Předchozí odhad byl hodně pesimistický a na první pohled neodpovídal lepším výsledkům zahraničního obchodu. Ekonomika tedy oživuje už od třetího kvartálu,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB. Ve třetím čtvrtletí ekonomika podle zpřesněných dat rostla o 0,6 procenta.

Díky tomu, že se ekonomická aktivita loni ve druhém pololetí odlepila ode dna, bude podle ČNB meziroční propad české ekonomiky od prvního čtvrtletí letošního roku vystřídán mírným meziročním růstem. „Ten ale bude v průběhu roku opět zvolňovat vlivem utlumené spotřeby domácností, opětovného zpomalení ekonomického růstu v eurozóně a odeznění prorůstového vlivu některých protikrizových opatření v ČR i v zahraničí,“ upozorňuje centrální banka.

  • Našli jste v článku chybu?