Menu Zavřít

Ekonomika skončila za očekáváním. Meziroční růst zpomalil na 2,3 procenta

14. 8. 2018
Autor: Michael Tomeš

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,3 procenta z 4,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Mezičtvrtletně stoupl hrubý domácí produkt o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu HDP, který zveřejnil Český statistický úřad. Podle analytiků dnešní údaje naznačují, že HDP za celý letošní rok vykáže růst kolem tří procent.

Analytici čekali meziroční zlepšení vyšší, a to o 2,5 až 2,6 procenta, ve srovnání s prvním čtvrtletím odhadovali nárůst o 0,7 až 0,8 procenta.

„Česká ekonomika jede stále na plné obrátky, jak je zřejmé na výši mezičtvrtletního růstu. Spíše než o zpomalení ekonomického růstu se tak jedná o statistický fenomén,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Podle statistiků se dynamika růstu české ekonomiky v meziročním srovnání snížila kvůli vysoké srovnávací základně. Pro pozitivní vývoj ekonomiky měla však dál klíčový význam domácí poptávka.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka se česká ekonomika již fakticky dostává na hranici svých možností, takže vlastně ani prostor zrychlovat nemá. „Úspěšné firmy jedou na plno a na další expanzi nemají v danou chvíli ani technologie, ani zaměstnance,“ uvedl. Podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského tak tempo růstu české ekonomiky zpomalilo na dlouhodobě udržitelnou úroveň.


Ekonomika má vrchol za sebou. Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu

 Ministerstvo financí


Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že předběžné údaje mírně zaostaly jak za odhadem trhu, tak odhadem České národní banky a ministerstva financí. „Meziroční dynamika růstu HDP by tak měla být ve druhém čtvrtletí nejslabší v letošním roce a v následujících čtvrtletích by měla opět mírně zrychlit. Celkově by měla tuzemská ekonomika letos zpomalit svou dynamiku růstu ke třem procentům,“ uvedl.

Růst HDP opět táhly zejména spotřební výdaje domácností a investiční výdaje podniků. Kladně se na ekonomice podepsal také zahraniční obchod, nejvýraznější vliv na tvorbu HDP měly však zpracovatelský průmysl, obchod a stavebnictví.

Také situace na pracovním trhu se opět zlepšila. Zaměstnanost v druhém kvartále byla o 1,9 procenta vyšší než ve stejném loňském období loni a proti prvním třem měsícům roku stoupla o 0,6 procenta.

MMF24

HDP představuje celkovou peněžní hodnotu všech výrobků a služeb vytvořených na určitém území za dané období. Rychlý odhad HDP pouze nastiňuje, jakým tempem ekonomika pravděpodobně rostla. Spolehlivějším ukazatelem vývoje tuzemského hospodářství bude až pozdější zpřesněný odhad.

Přečtěte si také:

Inflace v eurozóně v červenci zrychlila na 2,1 procenta. Nezaměstnanost zůstala beze změny

Bude dobře. Letos skoro na beton

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Evropská komise zhoršila výhled růstu ekonomiky Česka, eurozóny i celé EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).