Menu Zavřít

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst na 2,5 procenta

15. 5. 2019
Autor: Michael Tomeš

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve 4. čtvrtletí loňského roku. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který dnes zveřejnil Český statistický úřad. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil o půl procenta. Analytici takový vývoj odhadovali. Podle nich je výkon české ekonomiky stále velmi dobrý.

„Podle předběžných odhadů byly hlavními faktory růstu české ekonomiky v prvním čtvrtletí zahraniční poptávka a spotřeba domácností. K tvorbě hrubé přidané hodnoty nejvíce přispěl zpracovatelský průmysl, dařilo se i většině odvětví služeb a také stavebnictví,“ uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Zaměstnanost byla v prvních třech měsících roku o půl procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí. Meziročně vzrostla o 1,4 procenta. „V počtu zaměstnaných osob tak opět zvýšila své historické maximum v časové řadě od roku 1993,“ dodali statistici.

Vývoj růstu HDP:


Zdroj: tradingeconomics.com

„S ohledem na některá čísla z domácí i evropské ekonomiky publikovaná v prvních měsících letoška jde o slušný výsledek,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. „V kontextu nijak oslnivých výsledků v klíčových evropských ekonomikách je tempo růstu české ekonomiky velmi dobrým výsledkem,“ uvedl i hlavní ekonom Deloitte David Marek. Dodal, že Německo vykázalo meziroční růst HDP o 0,7 procenta, Francie o 1,1 procenta, Itálie 0,1 procenta a Rakousko o 1,4 procenta. „Vyhlídky do příštích čtvrtletí však nejsou příliš povzbudivé,“ dodal.

V dalších čtvrtletích bude i podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče zpomalování meziročního růstu české ekonomiky pokračovat. „To bude dáno jak slabším růstem na zahraničních trzích, tak zpomalením růstu spotřeby domácností v tuzemské ekonomice,“ uvedl.

ebf - tip - debata

Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera by měl růst ekonomiky za celý letošní rok zpomalit k 2,5 procenta. „Rizika jsou však v tuto chvíli vychýlená ve směru slabšího růstu, zejména z titulu zpomalování průmyslové výroby a zahraniční poptávky. Dalším rizikem je pak eskalace obchodních válek a zpomalování čínské ekonomiky,“ uvedl.

Čtěte také:

Česko musí podpořit inovace, jinak životní úroveň neporoste, vzkazuje MMF

Růst ekonomiky eurozóny i EU v prvním čtvrtletí mírně zrychlil

Česká ekonomika se začíná přehřívat, v žebříčku stability se propadla o tři místa

Růst české ekonomiky byl loni 13. nejrychlejší v Evropské unii

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).